Hyppää pääsisältöön

John F. Kennedyn murha

Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1961 astunut John F. Kennedy oli monelle uuden aikakauden symboli. Hänen salamurhansa vuonna 1963 oli kansainvälinen shokkiuutinen.

Kennedyn lyhyeksi jääneellä toimikaudella otettiin näkyviä askelia kylmän sodan liennyttämiseksi.

JFK ajoi rotujen tasa-arvoon tähtääviä kansalaisoikeuslakeja ja solmi Neuvostoliiton kanssa sopimuksen ilmakehässä, avaruudessa ja veden alla tapahtuvien ydinkokeiden kieltämisestä.

Suomessa Kennedyn ampumisesta kerrottiin ensimmäiseksi 22. marraskuuta 1963 klo 21.15-21.30 televisioidussa tv-uutisten lähetyksessä. Aihe oli lähetyksen ensimmäinen.

Tieto Kennedyn menehtymisestä saatiin vasta tv-uutisten loppupuolella. Lähetystä ei ole tallella.

Radiossa klo 21.00 alkanut Kaledoskooppi -ohjelma keskeytettiin murhauutisen tähden. STT:n uutistenlukija kertoi lyhyesti ampumisesta ja presidentin kuolemasta ylimääräisessä uutistiedotuksessa. Ylen radioarkisto on päätellyt ajankohdan olleen noin kello 21.48.

Jussi Himanka raportoi Suomeen ensimmäiset yksityiskohtaiset tiedot Dallasissa tapahtuneesta salamurhasta.

Martti Silvennoinen tarkastelee murhan aiheuttamia reaktioita maailmalla sekä Kennedyn poliittista perintöä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto