Hyppää pääsisältöön

John F. Kennedyn murha

John F Kennedy (1963, AP Graphics Bank).

Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1961 astunut John F. Kennedy oli monelle uuden aikakauden symboli. Hänen salamurhansa vuonna 1963 oli kansainvälinen shokkiuutinen.

Kennedyn lyhyeksi jääneellä toimikaudella otettiin näkyviä askelia kylmän sodan liennyttämiseksi.

JFK ajoi rotujen tasa-arvoon tähtääviä kansalaisoikeuslakeja ja solmi Neuvostoliiton kanssa sopimuksen ilmakehässä, avaruudessa ja veden alla tapahtuvien ydinkokeiden kieltämisestä.

Suomessa Kennedyn ampumisesta kerrottiin ensimmäiseksi 22. marraskuuta 1963 klo 21.15-21.30 televisioidussa tv-uutisten lähetyksessä. Aihe oli lähetyksen ensimmäinen.

Tieto Kennedyn menehtymisestä saatiin vasta tv-uutisten loppupuolella. Lähetystä ei ole tallella.

Radiossa klo 21.00 alkanut Kaledoskooppi -ohjelma keskeytettiin murhauutisen tähden. STT:n uutistenlukija kertoi lyhyesti ampumisesta ja presidentin kuolemasta ylimääräisessä uutistiedotuksessa. Ylen radioarkisto on päätellyt ajankohdan olleen noin kello 21.48.

Jussi Himanka raportoi Suomeen ensimmäiset yksityiskohtaiset tiedot Dallasissa tapahtuneesta salamurhasta.

Martti Silvennoinen tarkastelee murhan aiheuttamia reaktioita maailmalla sekä Kennedyn poliittista perintöä.

 • Lataa Jussi Himangan raportti John F. Kennedyn murhasta MP3 -muodossa (yle.fi)
 • John F. Kennedy Library and Museum (jfklibrary.org)
 • www.whitehouse.gov - John.F. Kennedy (whitehouse.gov)
 • Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

   Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

   Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

   Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

   Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

  Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto