Hyppää pääsisältöön

Eläinten päivä

Yhden päivän ajalle keskittyvät tapahtumat lähtevät enteellisesti vyörymään, kun yläasteen viimeisellä luokalla oleva Pave ja hänen adjutanttinsa Tumppi ja Löde rahastavat pienempiään koulumatkalla.

Tietolaatikko

Matti Nieminen (Pave). Jussi Arhinmäki (Löde). Joonas Saartamo (Tumppi). Iiro Ristola (Antero). Pauli Poranen (Paven
isä). Helka-Maria Kinnunen (Anteron äiti). Milka Ahlroth
(Luokanopettaja). Kari Sorvali (Rehtori). Eija Nousiainen (Biologian opettaja). Sampsa Vuorio (Liikunnan opettaja). Riko Eklundh (Heimo). Matti Laustela (Pentti). Irma Junnilainen (Tiinan äiti). Sonja Nurmi (Tiina). Anu Penttinen & Pertti Mäkelä & Anna Tanner & Arja Aholammi-Pylkkänen & Marika Heinonen & Ritva Harvio & Maarit Pirkkalainen & Risto Kivinen (Opettajat). Veikko Päiviö (Mies kaupan edustalla). Liisa Pennanen & Keijo Pennanen (Pariskunta). Kare Kärkkäinen & Jukka Laitinen (Mafiosot). Jukka Eskelinen & Tim Åkesson (Mopot). Elina Juselius & Mari Rautio & Annina Brandt & Ville-Veikko
Parkkima & Sherif El Tokhy & Tino Roth & Suvi Valkeiskangas & Jukka
Lintinen & Sari Salomaa & Sari Hurme & Netta Kuikka & Eeva Järvinen & Ari Härkönen & Sauli Herttuainen & Aki Härkönen & Jan Niinivaara & Sofia Solanakis & Patrick Marjala & Santtu Ranta (Oppilaita).

Uhriksi joutuu tokaluokkalainen Antero. Poikien julma käsittely johtaa siihen, että Antero kakkaa peloissaan housuunsa ja joutuu päivän mittaan luokassa pilan kohteeksi.

Päivän edetessä Paven porukan törmäyskurssi pahenee koulun sisällä. Kiusauksen kohteeksi joutuvat muutkin oppilaat. Paven kiusaamisen taustalla on surkeat olosuhteet kotona. Paven isä on sotkeutunut epämääräisiin bisneksiin Virossa. Pave kuitenkin ihailee karskia isäänsä.

Tilanne riistäytyy käsistä, kun Pave vihapäissään taklaa jääkiekkoa pelaavan pojan. Pave pakenee tapahtumapaikalta Tumpin ja Löden kanssa. Pojat päättävät murtautua koululle. Tumpin ja Löden toilailu käynnistää murtohälytyksen.

Pojat pakenevat Paven isän luokse. Poikien saapuessa paikalle, ovi korjaamolle on auki. Sisällä Pavea odottaa karmea yllätys.

Teksti: Seija Aunila

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto