Hyppää pääsisältöön

Online, on air - uudenlaisia journalistisia ilmaisumuotoja, osa 3

Verkostossa toimivan journalistin työkalut mahdollistavat ylimääräisen keskusteluohjelman pystyttämisen hetken varoitusajalla.

Tänä aamuna luin Qaiku-verkostostani tutkija, yrittäjä Tero Heiskasen avaamasta keskustelusta, että miestä polttelee nyt jokin iso juttu.

"Homma on liikkeellä eksponentiaalisella vauhdilla. Minun näkemyksen mukaan tipping point on nyt syyskuun loppu. Tämän hetken veikkaus on, että lokakuun loppuun mennessä kaikki, jotka ovat olleet tämän tartunnan äärellä, ovat tartunnan saaneet. Itse olen siirtynyt poikkeustilaan ja olen 24/7 tämän asian kimpussa ja kaikki vähemmän tärkeä jää sivuun."

Heiskanen oli verkostonsa tavoitettavissa ad hoc - internetkonferenssipuheluun heti yhdeksältä. Sen kuluessa ehdotin toista keskustelua kello kymmeneksi, jonka taltioisin blogini lukijoille myös podcastiksi. Tämä kävi päinsä.

ruutukaappaus Qaiku, Skype

Siirryin tässä vaiheessa kotikoneelle, koska siellä minulla on valmiina podcast-studioasetukset ja Audio Hijack Pro -ohjelma Skypekeskustelujen taltioimiseen. YLEn verkossa ei tällä hetkellä ole Skypen käyttö sallittua.

Keskusteluun ilmoittautui Qaikussa ja Skypessä kourallinen väkeä, ja Hessu Järvinen tarjoutui välittämään lähetyksen suorana myös internetradio Striimi.netiin. Näin tehtiin.

Keskustelun kuluessa muutama teki siitä liverapo-merkintöjä Qaikuun.

Leikkasin taltion alut ja loput, käänsin wav-tiedoston MP3:ksi ja lähetin Libsyniin sekä linkitin äänitiedostoon Tuhat sanaa -blogissa ja podcast-syötteessä.

Mikä tässä on sitten spesifisti journalistin osaamista ja mikä taito kenen tahansa ulottuvilla ja opittavissa? Vastaus on luultavasti rutiineissa. Jos ottaisit tavaksi emännöidä ad hoc -nettikeskusteluja ja virittäisit työasemallesi tarvittavat ohjelmistot, oppisit niksit luultavasti muutaman kerran jälkeen. 

Kommentit