Hyppää pääsisältöön

Twist And Shout vei Jake Nymanin mennessään

Beatlesien Twist and shout tärähti Jake Nymaniin Hämeenlinnassa vuonna 1963. Se vei nuorukaisen popin pariin loppuiäkseen.

Tietolaatikko

Jarmo Juhani "Jake" Nyman on syntynyt 10. elokuuta 1949 Nurmossa (nyk. osa Seinäjokea).

Jake Nyman on tullut tunnetuksi Ylen musiikkitoimittajana mm. ohjelmistaan Onnenpäivä, Nuorten sävellahja, Rocradio, Kovan päivän ilta ja Nousevan auringon talo.

Nyman on myös kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia.

Jarmo "Jake" Nymanin (s. 1949) muotoiluopinnot keskeytyivät vuonna 1972, kun hän ryhtyi tekemään radiolle ohjelmia popmusiikista.

1980-luvulla hän nousi yhdeksi Suomen tunnetuimmista rockohjelmien toimittajista nostalgisella Onnenpäivä-sarjallaan. Nyman on valittu vuoden radiotoimittajaksi vuosina 2004 ja 2005.

Jake Nyman on myös suomalaisen rock-kirjallisuuden pioneereja. Hän on jaellut yleisölle muruja suunnattomasta tietolaaristaan mm. teoksissa Rocktieto 1-3, Onnenpäivät 1-2 ja Suomi soi 1-4.

Syyskuussa 2009 Ajatus-kirjat julkaisi Jake Nymanin kirjan Kovan päivän ilta, joka keskittyy rock and rollin lapsuusvuosiin.

Arto Nybergin haastattelussa riittää juttua myös Beatlesista. Nyman toteaa olevansa onnellinen siitä, että sai "kasvaa Beatlesin kanssa".

Samalla Nyman surkuttelee niitä, jotka ovat joutuneet kasvamaan vaikkapa Sladen musiikin tahdissa - vaikka Sladella olikin sama manageri kuin Jimi Hendrixillä, kuten hän tarkkana miehenä muistuttaa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto