Hyppää pääsisältöön

Twist And Shout vei Jake Nymanin mennessään

Beatlesien Twist and shout tärähti Jake Nymaniin Hämeenlinnassa vuonna 1963. Se vei nuorukaisen popin pariin loppuiäkseen.

Tietolaatikko

Jarmo Juhani "Jake" Nyman on syntynyt 10. elokuuta 1949 Nurmossa (nyk. osa Seinäjokea).

Jake Nyman on tullut tunnetuksi Ylen musiikkitoimittajana mm. ohjelmistaan Onnenpäivä, Nuorten sävellahja, Rocradio, Kovan päivän ilta ja Nousevan auringon talo.

Nyman on myös kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia.

Jarmo "Jake" Nymanin (s. 1949) muotoiluopinnot keskeytyivät vuonna 1972, kun hän ryhtyi tekemään radiolle ohjelmia popmusiikista.

1980-luvulla hän nousi yhdeksi Suomen tunnetuimmista rockohjelmien toimittajista nostalgisella Onnenpäivä-sarjallaan. Nyman on valittu vuoden radiotoimittajaksi vuosina 2004 ja 2005.

Jake Nyman on myös suomalaisen rock-kirjallisuuden pioneereja. Hän on jaellut yleisölle muruja suunnattomasta tietolaaristaan mm. teoksissa Rocktieto 1-3, Onnenpäivät 1-2 ja Suomi soi 1-4.

Syyskuussa 2009 Ajatus-kirjat julkaisi Jake Nymanin kirjan Kovan päivän ilta, joka keskittyy rock and rollin lapsuusvuosiin.

Arto Nybergin haastattelussa riittää juttua myös Beatlesista. Nyman toteaa olevansa onnellinen siitä, että sai "kasvaa Beatlesin kanssa".

Samalla Nyman surkuttelee niitä, jotka ovat joutuneet kasvamaan vaikkapa Sladen musiikin tahdissa - vaikka Sladella olikin sama manageri kuin Jimi Hendrixillä, kuten hän tarkkana miehenä muistuttaa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto