Hyppää pääsisältöön

Twist And Shout vei Jake Nymanin mennessään

Beatlesien Twist and shout tärähti Jake Nymaniin Hämeenlinnassa vuonna 1963. Se vei nuorukaisen popin pariin loppuiäkseen.

Tietolaatikko

Jarmo Juhani "Jake" Nyman on syntynyt 10. elokuuta 1949 Nurmossa (nyk. osa Seinäjokea).

Jake Nyman on tullut tunnetuksi Ylen musiikkitoimittajana mm. ohjelmistaan Onnenpäivä, Nuorten sävellahja, Rocradio, Kovan päivän ilta ja Nousevan auringon talo.

Nyman on myös kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia.

Jarmo "Jake" Nymanin (s. 1949) muotoiluopinnot keskeytyivät vuonna 1972, kun hän ryhtyi tekemään radiolle ohjelmia popmusiikista.

1980-luvulla hän nousi yhdeksi Suomen tunnetuimmista rockohjelmien toimittajista nostalgisella Onnenpäivä-sarjallaan. Nyman on valittu vuoden radiotoimittajaksi vuosina 2004 ja 2005.

Jake Nyman on myös suomalaisen rock-kirjallisuuden pioneereja. Hän on jaellut yleisölle muruja suunnattomasta tietolaaristaan mm. teoksissa Rocktieto 1-3, Onnenpäivät 1-2 ja Suomi soi 1-4.

Syyskuussa 2009 Ajatus-kirjat julkaisi Jake Nymanin kirjan Kovan päivän ilta, joka keskittyy rock and rollin lapsuusvuosiin.

Arto Nybergin haastattelussa riittää juttua myös Beatlesista. Nyman toteaa olevansa onnellinen siitä, että sai "kasvaa Beatlesin kanssa".

Samalla Nyman surkuttelee niitä, jotka ovat joutuneet kasvamaan vaikkapa Sladen musiikin tahdissa - vaikka Sladella olikin sama manageri kuin Jimi Hendrixillä, kuten hän tarkkana miehenä muistuttaa.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto