Hyppää pääsisältöön

Harri Tapper: Keisari ja kääpiöt

Suomen nouseminen kansakunnaksi kansakuntien joukkoon on Harri Tapperin romaanin suuri linja. Parinsadan vuoden takaiseen Suomen sotaan johtaa kaksi polkua: toinen alkaa Venäjän keisareista ja toinen Korsikan saarelta Napoleonin syntymästä.

Tietolaatikko

Harri Tapper (s. 1929)

Tuotantoa:
Keisari ja kääpiöt ( 2009)
Tanssi puupalttoossa ( 2006)
Syyntakkeetom mies ( 2004)
Unhola ( 2003)
Virran lumo ( 2000)
Ruusu kädessä ja korppi toisessa ( 2000)
Hevone, naene ja kuu ( 1999)
Hevoses on arvaamaton ( 1989)
Tarinakaupunki ( 1967)

Vaikka Tapper lähtee runsaan rönsyilevästi kertomaan Euroopan mullistuksista, niin hän johtaa suoran tien kohti Suomen autonomian julistukseen.

Hallitsijoista Harri Tapper tekee maanläheisiä ja juurevia. Hän ihmettelee myös kuinka sattumanvaraisesti historian suuret tapahtumat saavat alkunsa.

Kerrontatapa on tappermaisen ilkikurista ja veitikkamaista tarinointia.

Aiemmassa tuotannossaan Harri Tapper on ollut kurinalaisen taloudellinen. Nyt Keisari ja kääpiöt rönsyilee villisti ja hallitsemattomasti Euroopan historiassa. Tämä on harmi, sillä Tapper kirjoittaa myös taitavasti ihmisen julmuudesta ja häikäilemättömästä vallantahdosta. Kaiken myllerryksen keskellä hän jaksaa kuitenkin uskoa ihmisen humaaniuteen.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto