Hyppää pääsisältöön

Harri Tapper: Keisari ja kääpiöt

Suomen nouseminen kansakunnaksi kansakuntien joukkoon on Harri Tapperin romaanin suuri linja. Parinsadan vuoden takaiseen Suomen sotaan johtaa kaksi polkua: toinen alkaa Venäjän keisareista ja toinen Korsikan saarelta Napoleonin syntymästä.

Tietolaatikko

Harri Tapper (s. 1929)

Tuotantoa:
Keisari ja kääpiöt ( 2009)
Tanssi puupalttoossa ( 2006)
Syyntakkeetom mies ( 2004)
Unhola ( 2003)
Virran lumo ( 2000)
Ruusu kädessä ja korppi toisessa ( 2000)
Hevone, naene ja kuu ( 1999)
Hevoses on arvaamaton ( 1989)
Tarinakaupunki ( 1967)

Vaikka Tapper lähtee runsaan rönsyilevästi kertomaan Euroopan mullistuksista, niin hän johtaa suoran tien kohti Suomen autonomian julistukseen.

Hallitsijoista Harri Tapper tekee maanläheisiä ja juurevia. Hän ihmettelee myös kuinka sattumanvaraisesti historian suuret tapahtumat saavat alkunsa.

Kerrontatapa on tappermaisen ilkikurista ja veitikkamaista tarinointia.

Aiemmassa tuotannossaan Harri Tapper on ollut kurinalaisen taloudellinen. Nyt Keisari ja kääpiöt rönsyilee villisti ja hallitsemattomasti Euroopan historiassa. Tämä on harmi, sillä Tapper kirjoittaa myös taitavasti ihmisen julmuudesta ja häikäilemättömästä vallantahdosta. Kaiken myllerryksen keskellä hän jaksaa kuitenkin uskoa ihmisen humaaniuteen.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto