Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Mitä on laillista ladata Internetistä?

Internetistä lataaminen on yleistynyt. Materiaalia imuroidaan verkosta joka 6. suomalaiskodissa. Mistä tietää, milloin lataaminen on laillista, ja minkä maan lakien mukaan toimitaan, jos lataa ulkomaisilta sivuilta? Noora Hirn haastatteli 10.9. lähetyksessä kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Electronic Frontier Finlandin (Effi) varapuheenjohtaja Ville Oksasta.

Vertaisverkoista ladataan laittomasti musiikkia, mutta mistä kannattaa ladata musiikkia laillisesti?

-Internetistä löytyy verkkokauppoja, joista voi ostaa turvallisesti. ITunes on varmasti se tunnetuin, mutta myös Suomesta löytyy hyviä vaihtoehtoja. NetAnttila on juuri ilmoittanut, että he tulevat myymään kopiosuojaamatonta musiikkia. Aikaisemmin vastaavia on The Ground -palvelu.

Kannattaako ostaa kopiosuojattua musiikkia? Sehän on ainakin laillista.

-Tällä hetkellä on selvä suuntaus luopua kopiosuojauksesta. Riskinä on, että jatkossa palvelut ei enää tue kopiosuojattua musiikkia, eikä sitä voi käyttää.

Eli sitä ei voi kuunnella, vaikka se olis omalla koneella?

-Ellei sitten ole polttanut CD-levylle turvaan.

Mistä voi päätellä, onko musiikkisivusto laillinen vai ei?

-Ei mistään ulkoisista tunnusmerkeistä ei välttämättä. Jos myydään erityisen halvalla, siinä voi olla jotain epäilyttävää. Toinen hyvä tapa on laittaa hakukoneeseen verkkokaupan nimi, ja katsoa, millaisia kokemuksia ihmisillä on ollut.

Onko kuluttajan vastuulla selvittää, onko palvelu laillinen?

-Ei, mikäli ei ole erityistä syytä olettaa, että palvelu olisi laiton, kuluttaja ei ole vastuussa.

Katsojamme ostaa edullisesti musiikkia venäläiseltä palvelimelta. Minkä maan lakien mukaan silloin toimitaan?

-Tästä ei ole selkeä oikeuskäytäntöä. Oma lähtökohtani olisi se, että myyjä on vastuussa siitä, mitä tarjoaa kuluttajille. Mikäli kuluttajalla ei ole erityistä syytä olettaa toisin, kuluttaja ei ole vastuussa.

Entäs elokuvat, televisio- ja tietokoneohjelmat?

-Ilmaisia tietokoneohjelmia löytyy internetistä runsaasti laillisesti. Voin esimerkiksi mainita Valo-CD:n, johon on koottu suomalaisia vapaan lähdekoodin ohjelmia. Myös kaupallisia tuotteita voi ostaa ympäri internetiä. Elokuvien ja tv-sarjojen suhteen tilanne on heikompi. YLE Areenan kaltaista palvelua ei ole olemassa yleisillä materiaaleilla.

Lain mukaan lataaminen laittomasta lähteestä on laitonta mutta ei rangaistavaa. Miten lain noudattamista seurataan?

-Ei sitä seurata. Jos vain lataa itselleen materiaalia, oikeusjuttua ei ole nosteta. Eli se keskittyy siihen, ettei itse jaa eteenpäin.

Meillä on siis laki, jota noudatetaan ja valvotaan huonosti. Olet tutkija ja väitellyt tekijänoikeudesta. Mitä tällaiselle laille tapahtuu?

-Tekninen kehitys tekee siitä mahdottoman valvoa. Kun pystyy kantamaan kännykässä kaiken musiikin, mitä on tehty, tiedostojen jakelun valvominen muuttuu mahdottomaksi ja tekijänoikeuslaki menettää merkityksensä. Musiikkiteollisuuden pitää keksiä uudet liiketoimintamallit.

On määrätty jättikorvauksia laittomasta lataamisesta. Pitääkö pelätä korvauksia, jos lataa vahingossa laittomasti?

Pelkästään lataamisesta pelkoa ei ole.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.