Hyppää pääsisältöön

Suolistosairauden suunnanmuutos: huippu-urheilijasta valmentajaksiTammisaarelaisen kuulantyöntäjä Conny Karlssonin huippu-urheilijan ura katkesi ikävästi suolistosairauteen. Karlsson on kuitenkin luonteeltaan peräänantamaton. Hän kertoo urheilussakin aina yrittäneensä löytää positiiviset puolet epäonnistumisista ja loukkaantumisista huolimatta.

Myös sairastuessaan hän osasi koota ikään kuin palapelin uudelleen. Oman yrityksen käynnistäminen auttoi selviämään sairauden tuomasta isosta henkisestä takaiskusta. Nyt Karlsson nähdään edelleen kisakentillä – lähinnä valmentajan roolissa.

Conny Karlsson on urheillut pikkupojasta lähtien. Ensimmäiset kuulatreenit olivat omalla pihalla, isän varastosta löydetyillä kuulilla. Vähitellen urheilusta tuli päätoiminen työ.

- Jossain vaiheessa olin sitten ihan ammattilainen eli urheilin pelkästään. Silloin työviikko oli sellainen, että oli 8-10 harjoitusta per viikko ja yksi lepopäivä. Keskimäärin se oli muuten vain harjoittelua.

”Silloin piti ottaa se mitali”

- Vuosi 2001 oli läpimurtoni ihan kansainväliselle huipulle. Olin silloin MM-kisoissa seitsemäs, Conny Karlsson muistelee. Finaalissa Karlsson työnsi oman ennätyksensä 20,78.

YLESeuraava vuosi meni vähän huonommin osittain loukkaantumisten takia. Vuodesta 2003 oli taas tulossa hyvä vuosi, tulokset näyttivät hyviltä.

- Sitten kuukausi ennen MM-kisoja jouduin sairaalaan kovien vatsakipujen takia. Uran tilanne oli sellainen, että silloin piti ottaa se mitali MM-kisoista, mutta se jäi ottamatta.

- Se sairaus oli colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolen tulehdus. Päätin ja luotin siihen, että pystyn sen sairauden kanssa elämään ja urheilemaankin. Seuraavat olympialaiset olivat 2008, mikä oli seuraava iso päätavoite.

Sairauden perimmäinen syy tuntematon

Haavainen paksusuolen tulehdus on krooninen ja tulehduksellinen suolistosairaus. Sen tavallisimpia oireita ovat ripuli, vatsakivut, veriuloste, kuumeilu ja laihtuminen. Taudissa vaihtelevat oireettomat ja aktiiviset jaksot. Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen ja tähystyksen yhteydessä otettujen koepalojen sekä kliinisen taudinkuvan perusteella.

Taudin synty on toistaiseksi suurelta osin tuntematon. Se on kuitenkin yleinen erityisesti länsimaisilla ihmisillä. Ilmeisesti suoliston oma puolustusjärjestelmä reagoi poikkeuksellisen voimakkaasti ja pitkäaikaisesti tulehdusreaktioihin. Näin tulehdus normaalista poiketen ”jää päälle”.

Suomessa colitis ulcerosaan sairastuu vuosittain noin seitsemän ihmistä sataatuhatta henkeä kohti. Tauti voi alkaa missä iässä tahansa. Tyypillinen sairastumisikä on 15–35 vuotta, joten tautia voidaan luonnehtia nuorten aikuisten taudiksi. Tauti ei ole tarttuva.

Ikävä yllätys lääkärintarkastuksessa

- Talvella 2007 oli sellainen olo, että nyt olen vihdoin päässyt siihen samalle tasolle, missä olin, ja jopa vähän edelle. Sitten samana keväänä tuli lopullinen niitti sairauden kohdalla.

Conny Karlssonin kohdalla itse tulehdus oli kunnossa. Ei ollut sellaista tulehdustilaa, että se olisi vaatinut leikkausta. Sairaus kuitenkin merkitsi syöpäriskin kasvua ja häneltä löytyikin paksusuolesta syövän esiaste. Leikkaus tehtiin kesällä 2007.

YLE Akuutti- Minun tapauksessani se tarkoitti koko suolen poistoa, että saadaan se riskialue pois. Ura sitten loppui siihen.

- Luulen, ettei kovin moni ole yrittänyt tehdä urheilu-uraa tällaisen jälkeen.

Kuulantyöntäjälle jo pelkkä leikkaushaava vatsassa olisi ollut riski. Conny Karlsson myös tiesi, miten pelkkä lääkehoito oli vienyt voimia ja palautuminen oli rankkaa jo silloin, kun sairaus oli iskenyt ensimmäistä kertaa. Hän pystyi arvioimaan, että leikkauksesta palautuminen olisi vielä vaativampaa.

Muutamaan viikkoon leikkauksen jälkeen hän ei saanut nostaa mitään maitopurkkia raskaampaa.

- Kun sitten se aika oli kulunut ja nostin ensimmäisen kerran tyttären syliin, hän painoi kymmenen kiloa silloin, niin se oli liikaa silloin alussa. Näillä tiedoilla olisi ollut aika mahdotonta edes yrittää paluuta.

- Minulla on nyt avanne loppuikäni. Se on ainoa haitta, mikä on jäänyt. Ei onnistunut leikkaus niin, että voisi käydä vessassa normaalikautta, vaan minulla se meni näin.

- Normaalielämää tämä ei haittaa millään tavalla, mutta ei viitsi kulkea kaupungilla ilman paitaa. Sitä en kyllä tehnyt ennenkään, niin ei ole tarvetta siihen nytkään.

”Olin normaali suomalainen jääräpää”

Conny Karlsson pohtii, että jos on vatsaoireita, kannattaa mennä lääkäriin ja myös valita lääkäri tarkkaan. Hänellekin tarjottiin alkuun esimerkiksi närästyslääkkeitä.

YLE- Olin sellainen ehkä ihan normaali suomalainen jääräpää, joka ei mene lääkäriin ennen kuin on pakko. Tämä aiheutti sen, että tulehdus oli sitten niin raju, kun se todettiin. Nämä solumuutokset johtuivat ehkä siitä, että sairaus oli hoitamaton niin kauan ennen kuin menin hoitoon.

- Kyllä se oli kova paikka tietysti, aikamoinen shokki. Urheilijana kun ura loppuu, myös toimeentulo loppuu. Onneksi sponsorit olivat siinä mielessä tukemassa, että kukaan ei vetänyt tukia pois, jotka oli määrätty sille kaudelle.

- Onneksi minulla oli tämä firma, se auttoi yli vaikeimman ajan. Ei voinut jäädä kotiin murehtimaan, että mitä on menettänyt.

Koska toimeentulo oli turvattava, aikaisemmin aloitettu yritys oli pistettävä kunnolla käyntiin. Conny Karlsson tekee Codes-firmassaan nettisivuja yrityksille.

- Yrittäjyydessä minulla ei ole sellaisia tavoitteita, että pitäisi olla maailman paras yrittäjä tai että olisi kaksikymmentä alaista ja olen pomo, joka istuu paksu sikari kädessä. Kyllä mieluummin haluan pitää toiminnan näin pienenä.

YLE Akuutti- Siinä mielessä yrittäjyys muistuttaa urheilua, että jos teet hyvin töitä ja panostat siihen mitä teet, niin todennäköisesti tulee tulostakin.

- Monta kertaa olen miettinyt, että onko joku kriisi vielä tulossa, mutta onneksi ei ole vielä tullut ja toivottavasti ei tule. Aina olen kuitenkin yrittänyt olla urheilussakin positiivinen, ajatella kaikki asiat positiivisesti.

- Jotkut puhuvat minusta entisenä kuulantyöntäjänä niin se särähtää korvaan, että miten niin entinen, että ai niin semmoinen tilanne, Conny Karlsson nauraa.

Valmentajan ura vasta alussa

Oma huippu-urheilu sai jäädä, mutta tilalle ovat nyt tulleet kuulavalmennettavat. Se merkitsee sitä, että urheilua voi seurata edelleen ja olla mukana kisakentillä. Rooli vain on erilainen.

YLE Akuutti- Valmentajana saan olla nyt mukana yleisurheilussa ja kuulantyönnössä melkein yhtä paljon kuin muutenkin. Nyt en tee itse, kirjoitan vaan paperille mitä muut tekevät ja seuraan siinä vieressä.

- En saanut kokeilla miten rahkeet olisivat riittäneet omalta kohdalta, mutta nyt saan kokeilla miten nämä valmennettavat pärjäävät.

Lopullinen lopettaminen ei ole urheilijalle helppoa. Valmennettaviensa kanssa Karlsson on kokeillut myös omia rajojaan. Vanhat taidot ovat tallella vielä siinä määrin, että kesän 2009 SM-kisoissa hän sijoittui viidenneksi tuloksella 16,97.

Toimittaja: SINI SILVÀN