Hyppää pääsisältöön

Pekka Kuusisto voittaa Sibelius-viulukilvan 1995

Pekka Kuusiston läpimurto musiikkimaailman huipulle tapahtui vuonna 1995, kun hän 19-vuotiaana voitti Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun.

Aiemmin samana vuonna Kuusisto oli voittanut Kuopion viulukilpailun - eikä hänen suorituksensa ollut siellä jäänyt yleisöltä huomaamatta.

"Ilmeisesti mä sain siitä sellaista julkisuutta, mitä ihmiset toivovat saavansa tästä kilpailusta", Kuusisto mietti Sibelius-viulukilpailun finaalin alla.

Kuusisto voitti Sibelius-kilpailun, yhden maailman arvostetuimmista viulukilpailuista, ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisena. Hänet palkittiin myös parhaasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä.

Artikkelin videossa kuulemme hänen finaaliesityksensä Sibeliuksen viulukonserton viimeisestä osasta Allegro, ma non tanto. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Hannu Koivula.

Kuusisto on sittemmin tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona.


Espoossa vuonna 1976 syntynyt Kuusisto aloitti viulunsoiton kolmivuotiaana Géza Szilvayn johdolla. Myöhemmin hän opiskeli mm. Tuomas Haapasen, Miriam Friedin sekä Paul Bissin johdolla. Musiikkiperheessä kasvanut Pekka kuuli kotonaan paljon muutakin kuin klassista musiikkia, mm. jazzia. Tällä saralla Pekka Kuusisto debytoi viisivuotiaana isänsä Ilkka Kuusiston ja Teppo Hauta-ahon muodostamassa triossa. Kouluikäisenä hän soitti mm. UMO:n solistina. Vuonna 1992 hän sijoittui Carl Nielsen -viulukikpailussa kolmanneksi. Vuonna 1995 hän voitti ensin Kuopion viulukilpailun ja marraskuussa ensimmäisenä suomalaisena Sibelius-viulukilpailun.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto