Hyppää pääsisältöön

Pekka Kuusisto voittaa Sibelius-viulukilvan 1995

Pekka Kuusiston läpimurto musiikkimaailman huipulle tapahtui vuonna 1995, kun hän 19-vuotiaana voitti Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun.

Aiemmin samana vuonna Kuusisto oli voittanut Kuopion viulukilpailun - eikä hänen suorituksensa ollut siellä jäänyt yleisöltä huomaamatta.

"Ilmeisesti mä sain siitä sellaista julkisuutta, mitä ihmiset toivovat saavansa tästä kilpailusta", Kuusisto mietti Sibelius-viulukilpailun finaalin alla.

Kuusisto voitti Sibelius-kilpailun, yhden maailman arvostetuimmista viulukilpailuista, ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisena. Hänet palkittiin myös parhaasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä.

Artikkelin videossa kuulemme hänen finaaliesityksensä Sibeliuksen viulukonserton viimeisestä osasta Allegro, ma non tanto. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Hannu Koivula.

Kuusisto on sittemmin tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona.


Espoossa vuonna 1976 syntynyt Kuusisto aloitti viulunsoiton kolmivuotiaana Géza Szilvayn johdolla. Myöhemmin hän opiskeli mm. Tuomas Haapasen, Miriam Friedin sekä Paul Bissin johdolla. Musiikkiperheessä kasvanut Pekka kuuli kotonaan paljon muutakin kuin klassista musiikkia, mm. jazzia. Tällä saralla Pekka Kuusisto debytoi viisivuotiaana isänsä Ilkka Kuusiston ja Teppo Hauta-ahon muodostamassa triossa. Kouluikäisenä hän soitti mm. UMO:n solistina. Vuonna 1992 hän sijoittui Carl Nielsen -viulukikpailussa kolmanneksi. Vuonna 1995 hän voitti ensin Kuopion viulukilpailun ja marraskuussa ensimmäisenä suomalaisena Sibelius-viulukilpailun.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto