Hyppää pääsisältöön

Pekka Kuusisto voittaa Sibelius-viulukilvan 1995

Pekka Kuusiston läpimurto musiikkimaailman huipulle tapahtui vuonna 1995, kun hän 19-vuotiaana voitti Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun.

Aiemmin samana vuonna Kuusisto oli voittanut Kuopion viulukilpailun - eikä hänen suorituksensa ollut siellä jäänyt yleisöltä huomaamatta.

"Ilmeisesti mä sain siitä sellaista julkisuutta, mitä ihmiset toivovat saavansa tästä kilpailusta", Kuusisto mietti Sibelius-viulukilpailun finaalin alla.

Kuusisto voitti Sibelius-kilpailun, yhden maailman arvostetuimmista viulukilpailuista, ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisena. Hänet palkittiin myös parhaasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä.

Artikkelin videossa kuulemme hänen finaaliesityksensä Sibeliuksen viulukonserton viimeisestä osasta Allegro, ma non tanto. Helsingin kaupunginorkesteria johtaa Hannu Koivula.

Kuusisto on sittemmin tullut tunnetuksi poikkeuksellisen monipuolisena ja avarakatseisena muusikkona.


Espoossa vuonna 1976 syntynyt Kuusisto aloitti viulunsoiton kolmivuotiaana Géza Szilvayn johdolla. Myöhemmin hän opiskeli mm. Tuomas Haapasen, Miriam Friedin sekä Paul Bissin johdolla. Musiikkiperheessä kasvanut Pekka kuuli kotonaan paljon muutakin kuin klassista musiikkia, mm. jazzia. Tällä saralla Pekka Kuusisto debytoi viisivuotiaana isänsä Ilkka Kuusiston ja Teppo Hauta-ahon muodostamassa triossa. Kouluikäisenä hän soitti mm. UMO:n solistina. Vuonna 1992 hän sijoittui Carl Nielsen -viulukikpailussa kolmanneksi. Vuonna 1995 hän voitti ensin Kuopion viulukilpailun ja marraskuussa ensimmäisenä suomalaisena Sibelius-viulukilpailun.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto