Hyppää pääsisältöön

Sienikoulu: Mikä sieni on?

"Sieniähän syövät vain lehmät ja karjalaiset", sanottiin Pohjanmaalla. Todellisuudessa sienet ovat sekä maailman kalleimpia ruoka-aineita että mitä vaarallisimpia myrkkyjä. Sienikoulun ensimmäisessä osassa kerrotaan, mitä sienet ovat.

Sieni tunnettiin jo antiikin Rooman aikana. Pompeijin rauniosta on löydetty leppärouskua esittävä kuva. Englannissa sienet liitettiin salatieteisiin ja noituuteen.

Sienet ovat oma eliöryhmänsä ihan niin, kuin kasvit ja eläimet. Kasveja sienet muistuttavat siinä, että niissä on soluseinä. Toisaalta sienissä on myös kitiiniä, jota ei ole kasveilla, vaan eläinkunnassa.

Sienissä ei ole lehtivihreää, joten ne eivät yhteytä. Sienet ovat riippuvia orgaanisista yhdisteistä, joita ne saavat kasveista, eläimistä tai hajoittamastaan materiaalista. Sieni elääkin pää asiassa maan alla.

15-osainen Sienikoulu-sarja nähtiin ensi kerran televisiossa vuonna 2007. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa Areenassa.