Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Robotti-imuri auttaa mutta ei pelasta laiskaa

Robotti-imuri on ilmankostuttimen kokoinen laite, joka mönkii itsekseen ympäri asuntoa. Kolmen kovan testissä voittoon ponnisti iRobot Roomba 560.

Robotti-imuri tekee puhdasta pelkällä napin painallukselle ja lisää roimasti vapaa-aikaasi. Näin ainakin lupaillaan markkinamiesten puheissa.

Kunkun kolmen kovan testissä selvisi, että roboimuri on jossain määrin avuksi siisteyden ylläpidossa. Mutta eivät ne kuitenkaan pelasta laiskaa kokonaan ja vapaa-aikakin pysyy kortilla. Ennen robotti-imurointia asunnossa pitää tehdä järjestelysiivousta, eikä roboimuri sovellu jokaiseen kotiin. Herkät tai robotin kulun estävät matot on syytä siirtää pois alta. Myös johtojen paljous, alhaalla roikkuvat verhot ja muut kankaat voivat aiheuttaa jumiutumisongelmia.

Maahantuojien mukaan Roboimurin idea ei olekaan pelastaa kokonaan perinteiseltä imuroinnilta. Robon pitäisi kuitenkin vähentää normaalisiivouksen tarvetta, kun pölyn ja roskan kertyminen vähenee.
Jokaiseen imuriin kuuluu erillinen latausasema, joka täyttää imurin akun. Valmistajat lupailevat, että imurin voi jättää tekemään puhdasta vaikkapa työpäivän ajaksi. Imuria kannattaa kuitenkin alkuvaiheessa käyttää valvotusti ainakin joitakin kertoja. Näin selviää mahdolliset kipupisteet, jotka aiheuttavat jumiutumista.


Testiä koko kesä

Kunkun kolme kovaa tulevat Eurosinkut-yhteisöstä, joka tarjoaa monenlaisia vapaa-ajan mahdollisuuksia aikuisille sinkkuihmisille. He kokeilivat neljää laitetta koko kesän ajan.
Otimme mukaan jokaisen valmistajan, joka suinkin löytyi Suomen markkinoilta. Mukana on kaksi laitetta noin 500 euron hintaluokasta ja kaksi noin 1000 euron laitetta.
Voiton vei halvempaan sarjaan kuuluva iRobot Roomba 560. Se puhdisti hyvin seinien reunatkin, kiitos erillisen pikkuharjan. Mattojen hapsuistakin tämä malli selvisi melko hyvin. Roombaa kiiteltiin myös pienestä koosta: Se mahtuu myös sellaisen matalan sohvan alle, johon kaikki kilpakumppanit eivät mene. Akkuun olisi toivottu lisää puhtia. Roomban kulkua voi ohjata kahden majakan avulla, jotka voi virittää esimerkiksi kahden tilan väliin.

Kakkoseksi selvisi Kärcher RC 3000. Tämän imurin erikoisuus on latausasema, joka myös tyhjentää imurin roskasäiliön. Ei hullumpi ominaisuus, sillä joidenkin kilpakumppaneiden säiliöitä pitää tyhjennellä tuhkatiheään. Kärcherin käyntiääni oli miellyttävän hiljainen. Raadin mielestä tämä laite myös löysi takaisin latausasemaan omin avuin. Kotipesään suunnistuksessa muilla laitteilla oli enemmän ongelmia, mikä tekee esimerkiksi ajastetusta käytöstä epävarmaa.
Käyttöoppaan mukaan Kärcher selviää esimerkiksi alle kymmen sentin mattohapsuista, yksittäisistä johdoista ja korkeintaan sentin kynnyksistä. Pieni koko auttaa pääsemään mataliin paikkoihin. Miinuksena koettiin hitaus. Automaattinen ohjelma saattoi jurnuttaa yhtä isoa huonetta melkein kokonaisen päivän.


Kovaa ääntä riitti

Electrolux Trilobite 2.0 piti selvästi kovempaa ääntä kuin muut. Laite olisi voinut olla myös matalampi, jotta se olisi päässyt helpommin hankaliin paikkoihin. Kulkureitillään Electrolux teki melko tehokkaasti puhdasta. Seinien viereen jäi tosin roskaa - tässä mallissa ei ole samanlaista erillistä pikkuharjaa kuin vaikkapa Roombassa.
Laite vaikutti kohtelevan huonekaluja hellemmin kuin muut. Tosin eivät ne muutkaan jättäneet jälkiä, kun ottivat kontaktin esimerkiksi pöydän jalkaan.

Yujin iClebo plusA teki melko siistiä, mutta ongelmana oli jumittuminen maton hapsuihin. Raadin havaintojen mukaan tämä laite ei osannut aina sammuttaa itseään, kun jäi jumiin esimerkiksi liian matalaan paikkaan. Kiitosta saa samanlainen erillisharja, joka löytyy myös iRobotista.


Siisteyden ylläpitoa

Kolmen kovan raati tuumi jälkikäteen, että he eivät ainakaan oikopäätä ryntää satsaamaan useaa satasta robotti-imuriin. Heidän mielestään laite voi olla kuitenkin hyödyksi, jos haluaa pitää siisteyttä yllä normaalien imurointien välissä – tai paremminkin hidastaa likaantumista. Kalustepaljous ja muu lattioilla oleva sälä tietenkin vähentää roboimurin käyttömukavuutta ja hyödyllisyyttä.
Ainoastaan yksi raadin jäsen uskalsi jättää roboimurit töihin ilman valvontaa. Talo pysyi kyllä ehjänä ja kalusteet kunnossa.

Roboimurin toimivuus juuri omassa kodissa on etukäteen enemmän tai vähemmän arvoitus. Matalat kolot, tavallisesta poikkeavat listat, paksut matot, kynnykset ja huonekalujen jalat voivat olla yllättävänkin isoja haasteita imurin kululle.
Ennen ostamista kannattaa pyytää käyttöopas nähtäväksi ja tutustua laitteen ominaisuuksiin perinpohjaisesti. Niin voi puntaroida laitteen soveltuvuutta juuri omassa kotiin.


Robotti-imurit

Testin lopputulos

imuri pisteet hinta
1. iRobot Roomba 560 4,0 p 428 €
2. Kärcher RC 3000 3,7 p 1099 €
3. Electrolux Trilobite 2.0 3,0 p 1196 €
4. Yujin iClebo plusA 2,3 p 499 €

pisteet 1- 5

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.