Hyppää pääsisältöön

Viikon kieli: Ranska

”Ranska sopii opettamiseen, valistamiseen ja vakuuttamiseen; kreikka, latina, italia, englanti taivutteluun, tunteiluun ja huijaamiseen: puhukaa kreikkaa, latinaa, italiaa kansalle; mutta puhukaa ranskaa oppineelle.”

Näin kirjoitti valistusfilosofi Denis Diderot (1713 - 1784) eräässä kieltä käsittelevässä tutkielmassaan 1700-luvun puolivälissä.

Tällainen nykypäivän kannalta katsottuna huvittava elitismi on tietenkin nähtävä aikaansa vasten, olihan Diderot kuitenkin edistyksellisimpiä ajattelijoita omalla vuosisadallaan.

Ranskan kielen poliittisen aseman kannalta tärkeä vuosiluku on 1539. Silloin kuningas Frans I teki ranskasta hovin ja hallinnon virallisen kielen. Noin sata vuotta myöhemmin kardinaali Richelieu perusti Ranskan akatemian valvomaan kielen puhtautta.

Ranskaa puhuu äidinkielenään noin 77 miljoonaa ihmistä maailmassa (2009), Ranskan tasavallan lisäksi Belgian, Sveitsin ja Kanadan ranskankielisillä alueilla.

Ranska on yhtä kaikki yksi suurista maailmankielistä. Se on ollut tärkeä kieli Euroopan ja koko maailmankin kulttuurin historiassa. Se on yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä, ja ranskaa arvostetaan yhä suuresti kautta maailman englannin voittokulusta huolimatta.