Hyppää pääsisältöön

Tee itsellesi oma äänilevy

Helsinkiläinen Äänitoisto Oy tallentaa musiikkia ja tervehdyksiä äänilevylle vuonna 1949. Sukulaisten terveiset kulkevat levyllä vaikka rapakon taa.

Ennen magnetofonien yleistymistä äänen nauhoittamiseen käytettiin ns. pikalevyjä. Kyseessä oli lakkakerroksella päällystetty alumiininen kiekko.

Ääniura kaiverrettiin suoraan lakkapintaan. Niinpä tällä menetelmällä tehtyjä äänitteitä kutsuttiin myös lakka- tai asetaattilevyiksi.

Levyjä syntyi ainoastaan yksi kerrallaan. Niitä käytettiin esimerkiksi radio-ohjelmien tallentamiseen, elokuvanteon apuvälineinä tai lehtihaastattelujen nauhoittamiseen.

Tavallisille kansalaisille pikalevy tarjosi mahdollisuuden oman laulun, lasten jokelluksen tai äänitervehdyksen tallentamiseen.

Yleisradioon pikalevyt tulivat 1930-luvulla. Sotien jälkeen tekniikka yleistyi, ja Helsingissä toimi 1950-luvulla pari-kolmekin äänityspalvelua tarjoavaa yritystä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto