Hyppää pääsisältöön

Gommi ja Pommi

M. A. Nummisen legendaarisessa lastenohjelmassa estradin valtasivat Gommi-jänis, Pommi-kissa sekä toteemipaalu Pemmi. Tulos oli takuuvarmaa Nummista.

Numminen itse tunnettiin jo ennestään suurena jänisten ystävänä. Uutta oli, että jäniksellä oli kissakaverikin.

Gommia ärsyttää, kun Pommi puhuu stadilaisittain. "Ehkä sinun olisi syytä viljellä sellaista kieltä, jota jokainen ymmärtää", Gommi sanoo ystävälleen.

Gommin omaa erikoisalaa kuitenkin on kertoa gummallisia tarinoita. Niissä on usein gummidugsia.

Keskeinen sija etäisesti Nummista ja Hietasta muistuttavien hahmojen elämässä on Pemmillä. Kun toteemipaalulta kysytään, se vastaa.

Psykedeelisessä ohjelmassa esitetyt kappaleet julkaistiin myös levyillä. Kuolemattomaksi kipaleeksi jäi mm. ohjelman alkulauluna kuultu Kamelilaulu.

Gommi ja Pommi keikkailevat edelleen.

Teksti: Petra Himberg

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto