Hyppää pääsisältöön

Laura ja Uniartists käräjillä

Vuonna 1995 Suomessa seurattiin harvinaista oikeudenkäyntiä, jossa manageri Hannele Laurila ja laulaja Laura Voutilainen vaativat toisiltaan megaluokan korvauksia.

Aloitteleva iskelmälaulaja Laura Voutilainen solmi vuonna 1993 managerisopimuksen Hannele Laurilan johtaman Uniartists-toimiston kanssa.

Uniartists ja sen kanssa läheisessä yhteistyössä toimiva levy-yhtiö Unirecords edustivat toimintatapaa, johon Suomessa ei ollut vielä totuttu.

Musiikki ja artistit olivat taustavoimien kehittämiä palvelutuotteita. Artisti oli manageritoimiston palkkalainen, päinvastoin kuin tavallisesti.

Laurilan talli nousi 1990-luvulla suurmenestykseen. Laura Voutilaisen ohella sen tuotteita olivat mm. Isto Hiltunen, Janne Hurme ja Johanna Siekkinen.

Syksyllä 1994 supersuosittu Voutilainen irtisanoi sopimuksensa, jota piti kannaltaan kohtuuttomana.

Laurila, joka korosti "tehneensä" Voutilaisen, vaati tältä oikeudessa neljän miljoonan markan korvauksia sopimusrikkomuksesta.

Kouvolan hovioikeus päätti asian kesällä 1995 Voutilaisen eduksi.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto