Hyppää pääsisältöön

Mauri-hirmumyrsky riehui Lapissa 1982

Syyskuussa 1982 Suomen Lappiin iski Mauri-hirmumyrsky. Mauri oli Atlantilta lähteneen trooppisen Debby-pyörremyrskyn jäänne. Raivokkaasti edennyt myrsky aiheutti suuria aineellisia tuhoja eikä kuolonuhreiltakaan vältytty.

Tv-uutisten mukaan tuhoarvioita oli vaikea tehdä myrskyn laannuttua mutta silmämääräisesti arvioituna suurimmat aineelliset tuhot kohdistuivat nuoriin metsiin. Ajantasaisen tiedon saanti kangerteli, koska puhelin- ja sähköverkko oli osin toimimaton. Lisäksi rakennuksille ja veneille oli tullut merkittäviä vaurioita. Talojen vaurioiden korjaaminen aloitettiin katoista, mikä näkyi kattopellin loppumisena alan liikkeistä jo heti aamulla.

Vakuutusyhtiöt korjasivat vahinkoja yksityishenkilöille vain osittain. Korjausvahinko jouduttaneenkin käsittelemään tapauskohtaisesti, tv-uutissa todettiin. Lapin metsien tuhoista oli jo ehditty tekemään ensimmäisiä, joskin varovaisia arvioita. Niiden mukaan tuulen kaatamia puita olisi 2–4 miljoonan kuutiometriä. Pahimmillaan se saattaa olla yhtä paljon kuin Lapin metsistä hakataan.

Kemi–Tornion seudulla myrsky aiheutti kahden ihmisen hengenmenon. Kaksi ihmistä löydettiin kesämökkinsä raunioista. Tuuli oli irrottanut mökin perustuksiltaan ja kuljettanut sen kilometrin verran veden pinnalla mantereelle. Mökin sisällä olleet olivat murskautuneet rantaa vasten.

Teksti: Outi Heinonen & Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto