Hyppää pääsisältöön

Mauri-hirmumyrsky riehui Lapissa 1982

Syyskuussa 1982 Suomen Lappiin iski Mauri-hirmumyrsky. Mauri oli Atlantilta lähteneen trooppisen Debby-pyörremyrskyn jäänne. Raivokkaasti edennyt myrsky aiheutti suuria aineellisia tuhoja eikä kuolonuhreiltakaan vältytty.

Tv-uutisten mukaan tuhoarvioita oli vaikea tehdä myrskyn laannuttua mutta silmämääräisesti arvioituna suurimmat aineelliset tuhot kohdistuivat nuoriin metsiin. Ajantasaisen tiedon saanti kangerteli, koska puhelin- ja sähköverkko oli osin toimimaton. Lisäksi rakennuksille ja veneille oli tullut merkittäviä vaurioita. Talojen vaurioiden korjaaminen aloitettiin katoista, mikä näkyi kattopellin loppumisena alan liikkeistä jo heti aamulla.

Vakuutusyhtiöt korjasivat vahinkoja yksityishenkilöille vain osittain. Korjausvahinko jouduttaneenkin käsittelemään tapauskohtaisesti, tv-uutissa todettiin. Lapin metsien tuhoista oli jo ehditty tekemään ensimmäisiä, joskin varovaisia arvioita. Niiden mukaan tuulen kaatamia puita olisi 2–4 miljoonan kuutiometriä. Pahimmillaan se saattaa olla yhtä paljon kuin Lapin metsistä hakataan.

Kemi–Tornion seudulla myrsky aiheutti kahden ihmisen hengenmenon. Kaksi ihmistä löydettiin kesämökkinsä raunioista. Tuuli oli irrottanut mökin perustuksiltaan ja kuljettanut sen kilometrin verran veden pinnalla mantereelle. Mökin sisällä olleet olivat murskautuneet rantaa vasten.

Teksti: Outi Heinonen & Sirpa Jegorow

Kommentit