Hyppää pääsisältöön

Mauri-hirmumyrsky riehui Lapissa 1982

Syyskuussa 1982 Suomen Lappiin iski Mauri-hirmumyrsky. Mauri oli Atlantilta lähteneen trooppisen Debby-pyörremyrskyn jäänne. Raivokkaasti edennyt myrsky aiheutti suuria aineellisia tuhoja eikä kuolonuhreiltakaan vältytty.

Tv-uutisten mukaan tuhoarvioita oli vaikea tehdä myrskyn laannuttua mutta silmämääräisesti arvioituna suurimmat aineelliset tuhot kohdistuivat nuoriin metsiin. Ajantasaisen tiedon saanti kangerteli, koska puhelin- ja sähköverkko oli osin toimimaton. Lisäksi rakennuksille ja veneille oli tullut merkittäviä vaurioita. Talojen vaurioiden korjaaminen aloitettiin katoista, mikä näkyi kattopellin loppumisena alan liikkeistä jo heti aamulla.

Vakuutusyhtiöt korjasivat vahinkoja yksityishenkilöille vain osittain. Korjausvahinko jouduttaneenkin käsittelemään tapauskohtaisesti, tv-uutissa todettiin. Lapin metsien tuhoista oli jo ehditty tekemään ensimmäisiä, joskin varovaisia arvioita. Niiden mukaan tuulen kaatamia puita olisi 2–4 miljoonan kuutiometriä. Pahimmillaan se saattaa olla yhtä paljon kuin Lapin metsistä hakataan.

Kemi–Tornion seudulla myrsky aiheutti kahden ihmisen hengenmenon. Kaksi ihmistä löydettiin kesämökkinsä raunioista. Tuuli oli irrottanut mökin perustuksiltaan ja kuljettanut sen kilometrin verran veden pinnalla mantereelle. Mökin sisällä olleet olivat murskautuneet rantaa vasten.

Teksti: Outi Heinonen & Sirpa Jegorow

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto