Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Rh-immunisaatio”Edellinen raskauteni päätyi ennenaikaiseen keisarileikkaukseen rh-immunisaation vuoksi. Nyt olen jälleen raskaana ja mieltäni askarruttaa, kuinka suuri riski on uuteen immunisaatioon.”

Me kaikkihan olemme veriryhmältämme joko Rh+ tai Rh- -tyyppisiä. Jos äiti on tyyppiä Rh-, isä Rh+ ja sikiö Rh+, saattaa äidin vereen muodostua vasta-aineita sikiön punasoluja vastaan. Tämä voi johtaa sikiön anemiaan, mikä on vakava tilanne.

Se, meneekö Rh-tekijä seuraavaankin lapseen, riippuu isän perimästä.

Jos tulevan lapsen isä on homotsygootti – siis molemmissa kromosomeissa on Rh+ -tekijä – on todennäköisyys sata prosenttia. Jos isä on heterotsygootti – siis hänellä on vain toisessa kromosomissa Rh+ - tekijä – on todennäköisyys puolet, 50 prosenttia.

Tällaiset äidit ovat tarkassa seurannassa, jotta vasta-aineiden nousu huomataan ajoissa.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 8.12.2015