Hyppää pääsisältöön

Punikkitatti ja tattipizza

Punikkitatit elävät yhteiselämää eri puulajien kanssa. Koivun, haavan ja männyn punikkitatit ovat hyviä ruokasieniä ja kauppasieniksikin hyväksyttyjä, eikä niitä tarvitse myyntierissä erotella toisistaan.

Punikkitatit ovat hyvin satoisia, suuria ja kiinteitä. Punikkitatti on kuitenkin erittäin matoherkkä, joten se kannattaa poimia varhaisessa vaiheessa.

Punikkitatit ovat turvallisia poimia, sillä niiden tunnistaminen ei tuota ongelmia. Esimerkiksi leikatessa leikkauspinta muuttuu tummaksi. Kokemuksen karttuessa oppii vähittellen tunnistamaan eri puiden kanssa elävät lajit.

Suurin osa tateista on syötäviä, mutta esimerkiksi sappitatti on kelvoton. Sappitatin tunnistaa pullistuneesta pillistöstä, lakin vaaleanpunaisesta väristä ja sen jalassa on kuin mustat ”verkkosukat”. Varokaa Sappitattia!

Teksti: Outi Heinonen

Tattipizza punikkitateista

Pohja:
kokojyvävehnää tai sämpyläjauhoja
öljyä
vettä
suolaa

Täyte:
punikkitatteja tai muita tatteja
kesäkurpitsaa
tomaatteja
sipulia
valkosipulia
öljyä
tomaattipyreetä
valkopippuria
basilikaa, meiramia ja kirveliä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto