Hyppää pääsisältöön

Hanna Sarén

Imatralta kotoisin oleva Hanna Sarén on noussut yhdeksi suomalaisen suunnittelun kärkinimistä. Suuren yleisön tietoisuuteen Sarén nousi, kun Sinkkuelämää-sarjan Sarah Jessica Parker laittoi jalkaansa Hannan suunnittelemat puukengät.

Hanna valmistui alun perin laskentamerkonomiksi, mutta oli kiinnostunut muodista ja muodin parissa työskentelystä jo lapsena. Hanna pukeutui usein äitinsä vaatteisiin ja haaveili siitä, että jalat kasvaisivat kokoon 34, jolloin äidin kauniit kengät sopisivat hänen jalkaansa.

Muodin maailmaan Hanna pääsi tutustumaan myös Englantiin muuttaneen kummitätinsä kautta, joka lähetti hänelle englantilaisia muotilehtiä ja parfyymiltä tuoksuvia paketteja.

Sarén opiskeli 90-luvun alussa Wetterhoffin käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Opintojen ohessa Hanna valmisti omassa pajassaan korkokenkiä käsin.

Vuonna 1999 japanilaiset sisäänostajat kiinnostuivat Hannan suunnittelemasta puukenkämallistosta. Sarén valmisti käsin Japanin markkinoille 3 000 paria kenkiä, ja mallisto lanseerattiin Hanna Sarénin nimellä.

Sarén on suunnitellut vuosien varrella lukuisia vaate-, kenkä-, ja laukkumallistoja useille eri yrityksille.

Hän on tehnyt myös design-projekteja mm. Iittalalle ja Sony Ericssonille ja sekä puvustanut musikaalin Spin. Hanna palkittiin vuoden pohjoismaiseksi suunnittelijaksi vuonna 2005. Sarénilla on oma merkkiliikke Helsingissä.

Teksti: Outi Heinonen