Hyppää pääsisältöön

Koneen Pekka Herlin pohtii omistajan roolia yrityksessä

Isännät vai isäntien varjot -ohjelmassa 1991 hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtaja Pekka Herlin kertoo näkemyksensä omistajuudesta ja omistajan roolista pörssiyhtiössä toimittaja Timo-Erkki Heinon haastattelussa.

Ohjelmassa alussa muistutetaan, että Kone Oy:llä oli 7000 osakkeenomistajaa, joista yksi oli Pekka Herlin. Hänen johtamallaan Koneen säätiöllä, Herlinin holdingyhtiöillä ja Pekka Herlinillä itsellään oli osakkeista 44 prosenttia.

Koneella on kahdenlaisia osakkeita, A- ja B-osakkeita. Niiden nimellisarvo on sama, mutta A-osakkeilla on äänivaltaa kymmenkertaisesti B-osakkeisiin verrattuna. Näistä äänivaltaisista A-osakkeista Pekka Herlin hallitsee 99 prosenttia ja Koneen koko osakemäärästä noin 78 prosenttia. Näin ollen voidaan sanoa, että Kone on Herlinien perheyritys, ohjelmassa todetaan.

Osakkeet eroavat muutoinkin toisistaan. Äänivallattomat B-osakkeet saavat hieman enemmän osinkoa.
Pekka Herlin piti tätä merkittävänä etuna B-osakkeiden omistajille.

Kone ei ole kahdenlaisten osakkeidensa vuoksi joukossa poikkeus suomalaisten pörssiyritysten joukossa. Yli 65 prosentilla yrityksistä on kahdenlaisia osakkeita. Tämä tietysti merkitsee myös sitä, että yhtiökokousten osanottajia on kahdenlaisia. Toiset tekevät päätöksiä, toiset seuraavat vain sivusta.

Kumpi sitten on parempi, se että yrityksessä kuuluu isännän ääni selkeästi vai että omistus on hajaantunutta?

"Tärkeintä on, että omistaja tuntee velvollisuutta yhtiötä kohtaan. Omistusmuodolla ei ole hirveästi merkitystä, jos johto osaa valita osaavan väen hoitamaan tehtäviään", sanoo Pekka Herlin.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto