Hyppää pääsisältöön

Koneen Pekka Herlin pohti omistajan roolia yrityksessä vuonna 1991

Isännät vai isäntien varjot -ohjelmassa 1991 hissiyhtiö Koneen hallituksen puheenjohtaja Pekka Herlin kertoo näkemyksensä omistajuudesta ja omistajan roolista pörssiyhtiössä toimittaja Timo-Erkki Heinon haastattelussa.

Haastattelun alussa muistutetaan, että Kone Oy:llä oli 7000 osakkeenomistajaa, joista yksi oli Pekka Herlin. Hänen johtamallaan Koneen säätiöllä, Herlinin holdingyhtiöillä ja Pekka Herlinillä itsellään oli osakkeista 44 prosenttia.

Koneella on kahdenlaisia osakkeita, A- ja B-osakkeita. Niiden nimellisarvo on sama, mutta A-osakkeilla on äänivaltaa kymmenkertaisesti B-osakkeisiin verrattuna. Näistä äänivaltaisista A-osakkeista Pekka Herlin hallitsee 99 prosenttia ja Koneen koko osakemäärästä noin 78 prosenttia. Näin ollen voidaan sanoa, että Kone on Herlinien perheyritys, ohjelmassa todetaan.

Osakkeet eroavat muutoinkin toisistaan. Äänivallattomat B-osakkeet saavat hieman enemmän osinkoa. Pekka Herlin piti tätä merkittävänä etuna B-osakkeiden omistajille.

Kone ei ole kahdenlaisten osakkeidensa vuoksi joukossa poikkeus suomalaisten pörssiyritysten joukossa. Yli 65 prosentilla yrityksistä on kahdenlaisia osakkeita. Tämä tietysti merkitsee myös sitä, että yhtiökokousten osanottajia on kahdenlaisia. Toiset tekevät päätöksiä, toiset seuraavat vain sivusta.

Kumpi sitten on parempi, se että yrityksessä kuuluu isännän ääni selkeästi vai että omistus on hajaantunutta?

"Tärkeintä on, että omistaja tuntee velvollisuutta yhtiötä kohtaan. Omistusmuodolla ei ole hirveästi merkitystä, jos johto osaa valita osaavan väen hoitamaan tehtäviään", sanoo Pekka Herlin.

Kommentit