Hyppää pääsisältöön

Helene Schjerfbeck maalasi ranskaksi

Helene Schjerfbeck oli suomalainen varhaismodernisti, jota aikalaisten oli vaikea ymmärtää. Suomi janosi kansallista taidetta, mutta Helene maalasi ranskaksi.

Helene Schjerfbeckin (1862 - 1946) ihmeellinen lahjakkuus havaittiin jo lapsena. Taideopinnot alkoivat 11-vuotiaana kotimaassa ja 1800-luvun lopulla Ranskassa.

Kotimaassa Schjerfbeckin maalaukset eivät kohdanneet ymmärrystä. Lapsuuden aikaisesta lonkkavammasta kärsivä Helene vetäytyi 1900-luvun alussa Hyvinkäälle asuakseen yhdessä äitinsä kanssa. Tämän kuoltua hän muutti Tammisaareen.

Schjerfbeck ei koskaan ollut naimisissa, mutta kun hän lähestyi 55 ikävuottaan, hänen elämäänsä ilmestyi kaksi miestä: taidekauppias Gösta Stenman ja metsänhoitaja Einar Reuter alias taiteilija H. Ahtela.

Ilman heidän ymmärtämystään ja toimiaan Schjerfbeck olisi ollut toivottomassa tilanteessa. Virallinen taidemaailma oli unohtanut hänet tyystin. Helene myi taulujaan viidelläkympillä - jos nyt kukaan halusi niitä seinälleen.

Ahtela oli kirjeenvaihdossa maalarin kanssa ja kirjoitti hänestä elämäkerran. Stenman teki Schjerfbeckin taiteen tunnetuksi ensin Ruotsissa, sitten muuallakin Euroopassa. Maalausten arvo on noussut huutokaupoissa huimiin lukemiin eikä niiden taiteellinen herkkyys jätä ketään kylmäksi.

Oheisessa ohjelmassa Tukholman Kansallismuseon pääintendentti Lena Holger kertoo, kuinka Helene Schjerbeck nousi maineeseen Ruotsissa.

Ateneumin näyttelyn komissaari Leena Ahtola-Moorhouse näkee medusan eli kuoleman lähestyvän vuoden 1942 "Omakuvassa", jonka Schjerfbeck maalasi 80-vuotiaana. Taulu aloitti kuuluisan kuolemankuvien sarjan.

Teksti: Eeli Aalto & Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto