Hyppää pääsisältöön

Hallintobyrokraatti kohtaa sosiaalisen median käytännössä

Olin viime viikolla mukana suunnittelemassa sosiaalisen median koulutuskokonaisuutta YLElle. Aihe on tietysti mitä ajankohtaisin ja tavoitteena olisi saada aikaan pysyvä koulutusmalli Ylen Tuottajakoulun ja Nosturin tapaan. 

Hanke on kiinnostava myös siksi, että se olisi tarkoitus toteuttaa yhteistyössä Metropolian kanssa ja mukaan voisi tulla toimittajia myös muista yhtiöistä. Siis yhteistyötä ja verkostojen rakentamista!

Sinänsä kökkö termi sosiaalinen media pitää sisällään niin paljon erilaisia välineitä ja toimintamahdollisuuksia, että niihin perehtyminen ilman ohjausta ja työn ohessa on liki mahdotonta. Koulutus olisikin ikään kuin pitkospuut, joita pitkin sosiaalisen median suossa voi luovia ja löytää ne itselleen arvoikkaimmat hillat. ”Sosiaalisen median hillamailla” – niin kuin uljaasti asiaa kuvailimme. 

Olin suunnittelijajoukosta ainoa, joka ei ole sosiaalisen median ammattilainen. Ja suunnittelupalaveri itsessäänkin oli kaltaiselle hallintoihmiselle elämys. Olen tottunut kokoustamaan vihkon ja kynän kanssa, tylsissä kokouksissa ehkä kännykällä samalla tekstaillen. 

Mutta nyt tuotimme tietoa yhdessä on-line. Tavoitteemme oli kirkastaa koulutuksen konsepti ja laatia viesti, jolla lähtisimme koulutusta esimiehille markkinoimaan. Tekstiä kirjoitimme Google Docs:illa, yhdessä kirjoittaen ja kommentoiden. Samaan aikaan mietimme koulutukselle nimeä. Sehän on tosi tärkeä osa kokonaisuutta. Osa meistä ideoi nimeä on-line oman Twitter-verkostonsa kanssa ja sai jatkuvasti kommentteja ja jatkoideoita, joita me sitten kommentoimme ja kehittelimme.

Istuin tässä pöhinässä aivan häkeltyneenä. Sanomattakin on selvää, että Google on ollut minulle lähinnä hakukone. On ilmeisesti aika laajentaa omaa perspektiiviä! Suosittelen muillekin (kaltaisilleni) tarkempaa tutustumista Googleen. 

Ja vielä ihmeellisempää on luvassa. Google julkaisee lähitulevaisuudessa uuden sovelluksen nimeltä Wave. Se ilmeisesti yhdistää asioita ihan uudella tavalla, kuten esimerkiksi sähköpostin ja pikaviestit. 

Että kyllä tässä pitkospuille on käyttöä! 

Kirjoittaja on koulutusasiantuntija YLEn HR-yksikössä ja epäilee tarvitsevansa pitkospuiden lisäksi myös kainalosauvat.

Kommentit
 • Kuinka paljon Areena käyttää sähköä ja mitä siitä seuraa?

  Suoratoisto ei toimi ilman sähköä.

  Kuinka paljon sähköä Areena ja sen käyttö kuluttavat? Mikä on Areenan hiilijalanjälki? Yle Uutiset julkaisi tänään jutun suoratoistopalveluiden energiankulutuksesta ja hiilijalanjäljestä. Asioita voi kuitenkin tehdä niin, että rasitusta huomioidaan ja että sitä hillitään.

 • Kuka kirjoittaa elämäntarinasi?

  Elämäntarinamme on sosiaalinen luomus.

  Mitkä ovat elämäsi avainkohtaukset, jotka määrittelevät sinua? Ketkä ovat eniten vaikuttaneet elämääsi positiivisesti entä negatiivisesti? Muun muassa näiden kysymysten kautta voi hahmottaa elämäntarinaansa. Mutta mikä on merkityksellistä ja millainen on hyvä tarina? Sen opimme toisiltamme ja yhteisistä tarinoista.

 • Yle Areenan ennakkokatselussa Pirjo ja Uusi päivä

  Kaksi suosikkisarjaa tarjolla nyt kirjautuneille käyttäjille

  Kaksi suosikkisarjaa on nyt katsottavissa ennakkoon Yle Areenassa kirjautuneille käyttäjille. Julkaisimme keskiviikkona uuden, järjestyksessään toisen tuotantokauden suositusta Pirjo-sketsisarjasta.