Hyppää pääsisältöön

Hortto Kaalo: Kauan sitten

Suomen tunnetuimpiin mustalaismusiikin yhtyeisiin kuuluva Hortto Kaalo osallistui euroviisukarsintoihin tammikuussa 1977.

Tietolaatikko

Kauan sitten. Reino Markkula (säv.) Juha Vainio (san.) Jaakko Salo (sov.)

Reino Markkulan säveltämä laulu sijoittui karsinnassa toiseksi, kun voiton vei Aarno Ranisen säveltämä ja Monika Aspelundin esittämä Lapponia. Juha Vainion sanoittama laulu kertoo menneistä ajoista, jolloin ihmiset saivat olla kuten tahtoivat.

Euroviisukarsinnassa Hortto Kaalosta olivat mukana tangokuningas Amadeus Lundbergin isä Taisto Lundberg, Ellen Hagert, Marko Putkonen ja Feija Åkerlund. Seuraavana vuonna yhtye oli mukana Syksyn sävel -kilpailussa Anneli Sarin vahvistamana.

1970-luku oli levytysten osalta yhtyeen kulta-aikaa. Lundberg, Putkonen ja Åkerlund aloittivat yhtyeen tunnetuksi tekemisen ilmoittautumalla Jaakko Salolle levy-yhtiöön.

Salo oli ehdottanut yhtyeelle nimeksi Taisto, Feija ja Marko, mutta kolmikko piti pintansa Hortto Kaalo eli tosi mustalaiset -nimestä. Debyyttisinglen nimi oli Miksi ovet ei aukene meille.

Suomea lähti siis edustamaan Lapponia, joka oli temaattisesti jatkoa tekijöidensä edellisen vuoden kilpailulaululleen Joiku. Euroviisujen loppukilpailuissa Lapponia sijoittui kymmenenneksi.

Kommentit