Hyppää pääsisältöön

Marko Hautala: Käärinliinat

Kuka on hullu ja mikä on totta? Nämä ovat pääkysymyksiä Marko Hautalan vankimielisairaalaan sijoittuvassa romaanissa. Erinomaisessa teoksessaan Hautala kirjoittaa koskettavasti myös surusta ja kaipauksesta olematta lainkaan imelä.

Tietolaatikko

Marko Hautala (s. 1973 )

Tuotantoa
Käärinliinat ( 2009, romaani )
Itsevalaisevat ( 2008, romaani )

Päähenkilö Mikael Siinto on nuori mielisairaanhoitaja, jonka avovaimo on kuolemassa syöpään. Sureva Siinto saa hoidettavakseen vanhuksen, joka on aikoinaan murhannut lapsen. Uupunut Mikael harhautuu itse miettimään, mikä on totta ja mikä harhaa. Marko Hautala puolestaan pohtii kuinka lähelle hoitaja voi hoidettavaansa mennä.

Hautala luo taitavasti oudon tunnelman suljetun yhteisön sisälle, mutta ei sorru hörhöilyyn. Korvienvälisistä harhoista kirjoittaessa vaarana on helposti ajatua mauttomuuksiin. Sen sijaan romaani herkistää lukijansa pohtimaan, miksi ihmiset käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät.

Käärinliinat-romaani on tunnelmaltaan erittäin vangitseva. Kielellisesti teos on kiehtova ja vähäeleisesti, mutta osuvasti kerrottu. Vähillä keinoilla Hautala kirjoittaa romaanistaan monitasoisen tutkielman todellisuuden rajoista.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen