Hyppää pääsisältöön

Pekka Puska kävi rasvasotaa

Pekka Puska veti 1970-luvulla kuulua Pohjois-Karjala-projektia. Vuosikymmenien päästä hän arvioi 1950-luvun raittiusfilmejä, 70-luvun ravintovalistusta ja tv:n kokkiohjelmia.

Vanha alkoholivalistus oli ehkä osoittelevaa, mutta se oli myös havainnollista, pääjohtaja Pekka Puska sanoo.

Nykypäivän valistus on asiapitoisempaa, mutta alkoholikulttuurin heiluri on siirtynyt toiseen ääripäähän.

Raittiusvalistuksen lähtökohdat olivat itsenäisyyden ajan suurissa yhteiskunnallisissa ongelmissa. Myöhempinä vuosikymmeninä valistuksen painopiste muuttui.

Sotien jälkeen Suomessa oli vielä puutostauteja, mutta yltäkylläisyys toi mukanaan vaarallisia sydän- ja verisuonitauteja.

1970-luvun alussa käynnistetyn Pohjois-Karjala-projektin tarkoituksena oli parantaa näistä sairauksista kärsivien itäsuomalaisten terveyttä.

Hanke kohtasi tuvissa ja meijeriteollisuudessa "hirveää vastustusta". Puskan ja kumppanien terveysohjelmat keräsivät televisioiden ääreen kuitenkin miljoonayleisöjä.

Haastattelu on tehty YLE Teeman Elävä arkisto 3 -sarjaan vuonna 2009.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto