Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kotiparturikone säästää rahaa ja aikaa

Hiusten leikkaaminen kotona säästää rahaa ja aikaa. Ja jos välineet ovat kunnolliset, niin hermotkin säästyvät. Kolme kovaa jalkapalloperhettä testasi parturikoneita.

Vantaalaisilla Tikkurilan palloseuran jalkapallopojilla Ville Vesterisellä, Mikko Jalkasella ja Arttu Kirjavaisella hiukset on kätevintä pitää lyhyenä. Parturikoneet surraavatkin kaikkien kolmen kodissa tasaisin väliajoin.

-Kolmen viikon välein ajetaan, niin pysyy siistinä siilinä ja on helppo hoitaa, eikä tule takkuja, Villen äiti Terhi Mylläri kertoo.
-Ei tarvitse maksaa. Siinä säästää sievoisen summan rahaa. Ja on helpompi ajaa kotona just silloin kun itselle sopii, Mikon äiti Kirsi Akselila toteaa.
-Futaripojalle lyhyt tukka on hyvä ihan hygieniasyistäkin, Artun äiti Paula Kirjavainen lisää.

Testikoneet ovat isojen tunnettujen valmistajien myydyimmät perusmallit kevään tietojen mukaan. Testissä ovat perusmallit Philipsiltä, Braunilta, Babylissiltä, Remingtonilta ja OBH Nordicalta. Leikkauspituuden säätö vaihtelee näissä koneissa puolesta millistä yli neljään senttiin. Kaikissa on mukana puhdistusharja, muuten lisälaitteita on vaihtelevasti: öljyä, kampaa, saksia, viittaa ja lisäleikkausohjaimia.

Kotiparturikoneet (Video still, Kuva: YLE)

Testi pääsi vauhtiin jo loppukeväästä. Myös perheiden isännät antoivat päänsä kokeeseen. Kokemukset kirjattiin ylös syksyllä.

Remington kuumeni ajaessa

Remingtonin käteen sopiva muotoilu ja terän paikallaan pitävä lukitus saavat kiitosta, mutta kone tuntui osasta testaajista tylsältä.

-Leikkaan itse mallikkaasti, mutta nyt syy oli koneessa, se jätti epätasaista jälkeä, Paula Kirjavainen valittaa.
-Täällä ei ole kerrottu mittoja milleinä. Tässä on mitta-asteikko 1-4, muttei millejä. Miksei voisi olla suoraan kerrottu leikkuupituudet milleinä? Pekka Sakara kysyy.

Ajettavienkin tuntemukset jakautuvat.

-Ei se kovin pahalta tuntunut, ihan hyvältä, ei jääny kiinni. Mikko Jalkanen luonnehtii.
-Remington tuntui päänahassa kuumemmalta kuin muut koneet, Harri Kirjavainen valittaa.

OBH Nordican terän muotoilu eroaa muista koneista

Jämäkämmän OBH Nordican koneen pituudensäätömekanismi jakoi mielipiteet.

-Lukitusmekanismi on erittäin toimiva: avataan lukitus, säädetään leikkuusyvyys ja laitetaan lukitus, ja se pysyy siinä varman oloisesti, Jukka Yrjölä selittää.
-Minusta tämä oli vaikea käyttää, Paula Kirjavainen sanoo.

Hiuksen laatu vaikuttaa paljon ajojälkeen. Siksi kokemukset eroavat toisistaan välillä rajustikin.

-OBH Nordicalla tulee hyvä ajotuloshan tällä tulee, ei mitään, Kirsi Akselila kehuu. Paula Kirjavainen on toista mieltä.
-Noissa muissa terä menee viistosti ylöspäin, tässä se menee suoraan. Koiran karvat tällä voisi varmaan ajella ihan kätevästi.

Philips säilyy tyylikkäässä laukussa

Philips saa testaajilta kiitokset siitä, että siinä on ainoana koneena kunnon kovakantinen säilytyslaukku. Myös varren alaosasta tapahtuvasta säädöstä ja selkeästä säätöasteikosta pidettiin. Kirsi Akselila tykästyi Philipsin ergonomiaan.

-Tästä koneesta saa hyvän otteen, muoto on sopivan taipuva verrattuna esimerkiksi Babylissiin, joka taas on ihan suoran mallinen. Siinä käsi joutuu huonoon asentoon päätä leikatessa, mutta Philipsissä käsi saa olla suorana ja se menee hyvin pyöreätä päätä myöden.

Terhi Myllärin mielestä Philipsillä oli helppoa ja nopea ajaa. Sillä sai myös rajat helposti ajeltua niskasta ja korvien takaa.
-Mun mielestä Philips on kaikista näistä paras, muutaman kerran se otti kiinni päähän mutta ei se mua haittaa, Ville Vesterinen kertoo ajokokemuksistaan.

Kirjavaisten mielestä Philips ainoana koneena jättää niskaan sängen, muut perheet olivat ajotulokseen tyytyväisiä. Myös joustava kampaosa jakoi leirit.

-Kampa tuntuu miellyttävältä. Philipsissä se joustaa, kun muissa koneissa kampaosa on kiinteä rakenne, Jukka Yrjölä kehuu. Paula taas ei ymmärtänyt kamman joustoa.
-Siitä ei ollut mitään hyötyä. itse asiassa muistelen, että jommankumman hiukset jäivät kamman väliin ja se tukkeutui.

Braun sopii siistimiseen

Braun on Kirjavaisille entuudestaan tuttu kone, sillä heillä oli ennestään saman mallinen kone.
-Sillä on tullu mun mielestä hyvää tulosta, Arttu Kirjavainen kertoo.
-Braunilla pääsee kivasti siistimään niskaan ja korvan taa, kun terä ei ole suorassa linjassa, äitikin kehuu.

Myös toiselle testiperheelle Braun kelpasi.
-Ajan pääni ilman trimmeriä, ja Braunin teräfiilis tuntui päänahkaa vasten paremmalta. Terä tuntui terävältä, se liukui hyvin päätä pitkin, Pekka Sakara selittää.

Kolmannessa testiperheessä Brauniin ei olla niin tyytyväisiä. Akseliloiden mielestä Braunissa oli ainoana koneena huono leikkaustulos, eikä leikkuupituuden säätö tuntunut pysyvän paikoillaan.

Babyliss sopii huonosti ikänäköisille

Babylissin koneeseen olivat vain Kirjavaiset tyytyväisiä. Koneesta löytyi suoranpökkelön muotoilun lisäksi muutakin moitittavaa.

-Babylissin koneesta piti todellakin etsiä, miten terä lähtee auki. Sen avaaminen vaatii uskallusta, Harri Kirjavainen selostaa puhdistusta varten tehtävää toimenpidettä.
-Säätö on merkitty hyvin pienellä. Ei oikein tahdo nähdä leikkuupituutta, kun alkaa ikänäköä olla, Kirsi Akselila tihrustaa.
-Eikä pituudensäätö eli kampa pysynyt paikoillaan, kun painoi konetta päätä vasten, Jukka Yrjölä lisää.

Missään koneessa akut eivät kestäneet yli puolta tuntia, kun Kirjavaisilla ajettiin kaksi päätä peräkkäin.

Testivoittaja, toiseksi kallein Philips sai parhaat pisteet niin ajojäljestä, käytettävyydestä kuin ergonomiastakin. Testin kallein laite Braun tuli kakkoseksi. Sen jälki oli toiseksi parasta ja puhdistettavuus helppo.
Keskikastin Remington sai huonoimmat yhteispisteet ajojäljestä, mutta muotoilu oli plussaa. Babyliss taas oli pökkelö kädessä. Viimeiseksi jäi halvin kone OBH Nordica. Sen lukitusmekanismi sai kiitosta, mutta terä tuntui tylsältä.

Kotiparturikoneet

Parturikone Pisteet Hinta €
Philips QC5070 4,3 49,95
Braun HC50 4,0 67
Remington HC330 3,1 29,95
Babyliss E702YTE 2,9 34,90
OBH Nordica 5528 2,7 25

Pisteet 1-5

Noora Hirn / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.