Hyppää pääsisältöön

Markku Laamanen – laulaja ja Irwinin oikea käsi

Markku Laamanen kokeili 1970-luvulla siipiään Gulliver-nimisenä poptähtenä. Hän teki myös vähintään yhtä värikkään uran Irwin Goodmanin henkilökohtaisena yleismiehenä. Uutta menestystä Laamanen saavutti vuoden 2004 Seniorilaulaja-kisassa.

Tietolaatikko

Tie uuteen päivään. Säv. ja san. Rauno Lehtinen.

Jämsäläinen Markku Laamanen (1949–2014) aloitti uransa 1960-luvun kitarayhtyeissä. Vuosina 1968–1975 hän levytti ja esiintyi mm. Irwin Goodmanin ja Vexi Salmen tallissa taiteilijanimellä Gulliver.

Laamanen toimi myös Irwinin autonkuljettajana, taustamuusikkona, kiertuekassanhoitajana, turvamiehenä, juomanhakijana ja henkilökohtaisena palvelijana. Tästä ajasta hän kertoo värikkäitä muistoja haastattelussa vuonna 1997.

Vuonna 2004 Laamanen kruunattiin yli 50-vuotiaille laulajille tarkoitetun Seniorilaulaja-kisan voittajaksi. Kilpailusta ei ole tallennetta, mutta kaksi vuotta myöhemmin hän esiintyi tapahtumassa seuraajansa Eija Hinkkalan kanssa.

Monet muistavat Laamasen vuoden 2009 Talent Suomi -kilpailusta, jossa hänen tulkintansa kappaleesta You Raise Me Up herkisti niin yleisön kuin tuomarit. Arkisenoloista Laamasta verrattiin Susan Boyleen, jonka Britannian Talent-ohjelma nosti keväällä 2009 suursuosioon hänen kotirouvaolemuksestaan huolimatta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto