Hyppää pääsisältöön

Markku Laamanen – laulaja ja Irwinin oikea käsi

Markku Laamanen kokeili 1970-luvulla siipiään Gulliver-nimisenä poptähtenä. Hän teki myös vähintään yhtä värikkään uran Irwin Goodmanin henkilökohtaisena yleismiehenä. Uutta menestystä Laamanen saavutti vuoden 2004 Seniorilaulaja-kisassa.

Tietolaatikko

Tie uuteen päivään. Säv. ja san. Rauno Lehtinen.

Jämsäläinen Markku Laamanen (1949–2014) aloitti uransa 1960-luvun kitarayhtyeissä. Vuosina 1968–1975 hän levytti ja esiintyi mm. Irwin Goodmanin ja Vexi Salmen tallissa taiteilijanimellä Gulliver.

Laamanen toimi myös Irwinin autonkuljettajana, taustamuusikkona, kiertuekassanhoitajana, turvamiehenä, juomanhakijana ja henkilökohtaisena palvelijana. Tästä ajasta hän kertoo värikkäitä muistoja haastattelussa vuonna 1997.

Vuonna 2004 Laamanen kruunattiin yli 50-vuotiaille laulajille tarkoitetun Seniorilaulaja-kisan voittajaksi. Kilpailusta ei ole tallennetta, mutta kaksi vuotta myöhemmin hän esiintyi tapahtumassa seuraajansa Eija Hinkkalan kanssa.

Monet muistavat Laamasen vuoden 2009 Talent Suomi -kilpailusta, jossa hänen tulkintansa kappaleesta You Raise Me Up herkisti niin yleisön kuin tuomarit. Arkisenoloista Laamasta verrattiin Susan Boyleen, jonka Britannian Talent-ohjelma nosti keväällä 2009 suursuosioon hänen kotirouvaolemuksestaan huolimatta.

Teksti: Jukka Lindfors