Hyppää pääsisältöön

Erään nathalaisen läheisten kirjoittama julkaisematon mielipidekirjoitus

JOOGAKOULUN KAHDET KASVOT

Artikkeli ”Meille maallinen on pyhää” (HS 18.2.08) antoi siistin ja pintapuolisen kuvan jooga- ja tantrakoulu Nathan toiminnasta. Nathassa vuosia toimineen jäsenen läheisinä tahdomme tuoda esiin koulusta varsin toisenlaisen todellisuuden. Kyseessä ei ole väljä joogaava elämäntapayhteisö, vaan Romaniasta johdettu, lahkon tunnusmerkit täyttävä, eri valtauskontoja ja johtajan henkilöpalvontaa sekoitteleva järjestö.

Nathan ja Misan (järjestön Romaniassa käytetty nimi) luonteeseen voi tutustua vaikkapa vierailemalla järjestön omilla internetsivuilla (www.natha.fi, www.yogaesoteric.net).

Nathalle jooga on “kokonaisvaltainen fyysiseen, psyykkiseen, mentaaliseen ja henkiseen kehitykseen tähtäävä täsmällinen harjoitusjärjestelmä”. Nathan tarjoama “kokonaisvaltainen opetus vie vuosituhansien kokemusten tarkentamalle, turvalliselle polulle kohti itseoivallusta, elämän tarkoituksen löytämistä ja toteuttamista, loputtomiin kirkastuvaa tietoisuutta, syvenevää spontaania iloa ja autuutta”.

Jokaisella organisaatiolla on julkilausutut, viralliset tavoitteet ja arkisessa toiminnassa toteutuvat käytännöt. Se todellisuus, jonka nathalaisen lähipiiri näkee, on kuinka tuttu, läheinen ihminen vähitellen muuttuu vieraaksi, sulkeutuu omaan henkiseen maailmaansa, on valmis luopumaan entisistä sosiaalisista ja jopa perhesuhteistaan ja mielenkiinnon kohteistaan sitä mukaa kuin hänet vähitellen vedetään mukaan yhteisön sisäpiiriin transformoimalla eli murentamalla hänen todellisuudentajunsa.

Sisäpiiriläinen joogaa ja meditoi tuntikausia vuorokaudessa. Natha kannustaa jäsentään avoimiin suhteisiin, juomaan virtsaa, ja vaatii vaitioloa kaikesta.

Lahkolle luonteenomaiseen tapaan Nathan jäsenyys aiheuttaa muutoksia minäkuvassa, ihmissuhteissa ja elämäntavassa. Nathan päämääränä on jäsenen persoonallisuuden muuntaminen (transformaatio) ja hänen ihmissuhteidensa uudelleenmäärittely. Tämä tapahtuu hyvin tarkkaan määritelyllä teoriaopetuksella, harjoitusohjelmalla sekä kahdenkeskisellä ohjauksella. Ei-uskonnollisesta näkökulmasta Nathan tapaa muuntaa jäsenensä ajattelua voi kutsua mielen manipuloinniksi ja aivopesuksi.

Lahkolle tunnusmerkillistä on myös Misan perustajaan, romanialaiseen Gregorian Bivolaruun, kohdistuva henkilökultti. Nathan sivuilla hänestä kerrotaan seuraavaa: lukioikäisinä hän luki tuhansia kirjoja, jotka käsittelivät mm. fysiikkaa, kemiaa, alkemiaa, parapsykologiaa, psykoanalyysia, lääketiedettä ja seksologiaa. Hänen omassa julkaisuluettelossaan on kirjoja väri- ja aurinkoterapiasta, numerologiasta, kuukautisten mysteeristä, itämaisen rakastelun taiteesta, virtsan hyvää tekevästä voimasta, tantrajoogasta ja eroottisesta ekstaasista, miehen moninkertaisesta orgasmista jne. Bivolaru on ollut Romaniassa etsintäkuulutettuna mm. alaikäiseen sekaantumisesta ja ihmiskaupasta. Misan mukaan Bivolaru on joutunut poliittisen vainon kohteeksi.

Lahkon jäsen seuraa johtajan oppeja ja vuoropuhelua muiden, ei-initioitujen kanssa vältetään. Niinpä toiminnan kriittinen tarkastelu on jäsenelle mahdotonta.

Natha puuttuu radikaalisti jäsentensä läheissuhteisiin. Kuvaava on Nathan internetsivuilta löytyvä vertailu ”tavanomaisesta” ja ”henkisestä” parista. Tavanomainen suhde on suljettu prosessi, jossa syntyy kiinnittymisen ja riippuvuuden tunteita. Oikea Nathan jäsen ei voi jäädä tällaiseen suhteeseen. Ainoa ratkaisu on ero, joka voi olla tilaisuus transformaatiolle, autonomian ja vapauden löytymiselle.

”Henkinen” suhde on avoin. Siinä kumpikin osapuoli tunnustaa toisen vapauden vailla mustasukkaisuutta. Nathan mukaan omistushalua ei tällöin ole, vaan vallitsee jatkuva leikin tila, täydellinen rakkaus, joka muuttuu kosmiseksi ja herättää jumalallisen olemuksen kummassakin. Käytännössä tämä tarkoittaa – usein lukuisia yhtäaikaisia – avoimia sukupuolisuhteita.


Nathan kansainvälisen kattojärjestön Misan yhteyksistä pornoteollisuuteen on erilaista näyttöä. Suomessakin Natha on esitellyt tantrista erotiikkaa strippausnäytöksessä mm. Helsingin erotiikkamessuilla sekä Turkkusex-tapahtumassa. HS:n artikkelissa esiintynyt Lolia pitää Ilon talossa Eroottisen tantrajoogan kurssia.

Misan entisten jäsenten Ex misa –sivuilla kerrotaan monenlaisesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, mm. naisjäsenten initiaatioriittien (julkinen itsetyydytys ja virtsaaminen) salaisesta videoinnista ja videoiden myynnistä.

Ennen kaikkea Nathaan hävinneen läheisiä askarruttaa kysymys: miten sieltä tullaan pois?