Hyppää pääsisältöön

Kuivaa puuhaa

Koko viikoksi on luvattu sadetta ja myrskyä, mutta koita ehtiä jossain välissä vielä sienimetsälle - tai torille... Se palkitsee, katso vaikka!

 

Aika ruhtinaallinen saalis, eikö? Tässä lupaamani säilöntävinkit:

1. Omenat

Omppuja voi kuivattaa, mehustaa tai hillota. Lue aikaisempi blogaukseni aiheesta. Videon omenapuolukkahillo syntyy samaan tapaan kuin tavallinen omppuhillonikin, heitä vaan puolukat lopuksi sekaan, äläkä turhaan kuumenna niitä. Näin marjojen ravitsemusarvo ei turhaan kärsi!

2. Marjat

Itse säilön marjoja sekä pakastamalla että kuivattamalla, mutta puolukoiden kuivattaminen ei ole ihan helppo juttu. Niissä on niin paksu kuori, että kuivuminen vie viikkoja, ellei omista marjankuivuria. Koska pakkanen on jo täynnä, eikä minulla ole marjankuivuria, päätin puolukoiden kuivattamisen sijaan kokeilla puolukkasnapsin valmistamista. Tein viime vuonna raparperisnapsia, jonka resepti sopii yhtä hyvin puolukoihinkin: tarvitset puolukkaa, maustamatonta viinaa, hunajaa ja kanelitangon. No joo, lasipurkistakin on hyötyä :)

Tee näin: murskaa puolukat hienoksi. Jos heität puolukat snapsiin kokonaisina, ei niistä irtoa tarpeeksi makua. Itse hienonsin puolukat murskaksi morttelin nuijalla. Laita purkkiin viinaa ja puolukoita niin, että puolukat peittävät nesteen kokonaan (kuvagalleriassa on foto snapsista). Heitä sekaan kanelitanko ja hunajaa. Hunajaa on hyvä laittaa reilusti, mutta voit myös laittaa sitä maltillisemmin ja maistella snapsia sen valmistuessa ja lisätä hunajaa matkan varrella lisää. 

Snapsia voi maustaa myös inkiväärillä, mintulla tai muilla mausteilla ihan oman maun mukaan. Nyt kun laitat lasipurkin kaappiin, saat snapsin juuri sopivasti joulupöytään! 

Videon lopussa vilahtavat kuivatut mustaherukat kuivatin uunissa, mutta se vie kauan! Jouduin kuivattamaan marjoja uunissa kolmeen eri otteeseen, ennen kuin sain ne kuivaksi. Huh. Suosittelen siis mustaherukoiden kuivattamiseen marjankuivuria, jottei sähköä kuluisi ihan niin kauheasti kuin minulla. Lopputulos on kätevä ja kompakti, mutta marjat on kuivatettava ehdottomasti huolella, jotteivat ne homehdu.

Vielä en osaa sanoa, kuinka variksenmarjojen kuivattaminen onnistuu, mutta kokeilen uunikuivattamista siten, että murskaan marjat ennen kuin laitan ne uuniin. Variksenmarjoissakin on aika paksu kuori, joten veikkaan projektin olevan mahdoton, ellei kuorta ensin riko jotenkin. Palaan tähän!

...Tosin, jos sinulla on hyviä ideoita variksenmarjojen varalle, kerro ihmeessä vinkkisi blogaukseni perässä!

Kaikki kuivatut marjat sopivat hyvin vaikka kotitekoisen myslin sekaan. Herkkumysliohjeeni löydät täältä.

 3. Sienet

Jos et jaksa tai voi hankkiutua sienimetsään, ei hätää. Sieniä saa juuri nyt myyjäisistä ja markkinoilta kohtuulliseen hintaan, mars hamstraamaan siis!

Siinä missä marjojen kuivattaminen huoneenlämmössä on mahdotonta, on se sienten osalta helppoa. Jos kotona vieläpä sattuu olemaan sauna tai uuninpanko, saa pellille levitetyt sienet kuivaksi yhdessä yössä. Esimerkiksi suppilovahverot kuivuvat näin: putsaa sienet ja halkaise ne. Sienten halkaiseminen nopeuttaa kuivumista ja näin varmistat, ettei sienen sisällä ole matoja. Levitä sienet väljäkseltään leivinpaperille ja anna kuivua joko huoneilmassa tai saunan tai uunin jälkilämmössä. Toki sieniä voi säilöä pakastamallakin, mutta kuivattaminen vie vähemmän energiaa ja sienet mahtuvat näin myös pienempään tilaan!

Kuulinpa ystävän tutusta, joka valmisti sienistäkin snapsia, mutta itse en taida tähän lähteä. Kammottava ajatus!

Siinä siis säilömisvinkkejä, joilla pääset ainakin alkuun. Toivottavasti mahdollisimman monen keittiössä otetaan kotimaiset herkut talteen. Se säästää talvella sekä lompakkoa että ympäristöä. Ekologista ja herkullista! Ja tosiaan: olen itse vasta säilömisurani alkutaipaleella, joten jaa ihmeessä omat säilömisvinkkisi blogaukseni perään! 

 

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua