Hyppää pääsisältöön

Leppärousku ja ruisrouskupurilainen

Leppärousku on herkullisin rousku. Kuusenleppärousku ja männynleppärousku eivät tarvitse esikäsittelyä, vaan ne voi panna suoraan pannuun.

Leppärouskua muistuttaa päältäpäin kirpeä karvarousku, joka vaatii ryöppäämisen. Sienet erottaa mm. maitiaisnesteen väristä. Erittäin maukkaan, mutta harvinaisen männynleppärouskun maitiainen muuttuu oranssin kautta vihreäksi.

Valkoinen koivurousku on hyvin harvinainen ja harva on päässyt sitä maistelemaan. Muita hyviä sieniä ovat jättiläismäinen ukonsieni, känsätuhkelo, mustesieni ja koivunkantosieni.

Tällä kertaa Sienikoulussa valmistetaan ja ruisrouskupurilainen leppärouskuista. Reseptin löydät artikkelin alalaidan infolaatikosta.

Ruisrouskupurilainen leppärouskuista

1dl korppujauhoja
1/2l kermavettä
2 munaa
400g jauhelihaa
1 sipuli
250g leppärouskuja
mustapippuria
tinjamia
savujuustoa
salaatinlehtiä
tomaattia
öljyä
Tuoreet paistetut ruissämpylät vastajauhetuista jauhoista maistuvat parhailta.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto