Hyppää pääsisältöön

#stophimanen @MindTrek: Taustakanava kanavoi turhautumisen

Filosofi Pekka Himanen ei ollut perjantaina Tampereella Mindtrek-festivaalin pääpuhujana valloittavimmillaan. Hän haki sanoja, toisti fraaseja ja näytti puhuvan valkokankaalle yleisön sijaan. (Andrea Vascellari on koostanut pienen videonäytteen).

Keynote-puhujaa kuulemaan kokoontunut seminaariväki tuskastui - edellinen puhuja oli ollut mukaansatempaava ja vastakohta tuntui kovalta kestää. Oluttakin jo teki mieli.

#stophimanen #MindTrek

Yleisön turhautuminen purkautui netissä. Twitter-mikroblogissa alkoi vilahdella #MindTrek -tunnisteen rinnalla #stophimanen. Niin röyhkeä (aloitekykyinen? rohkea?) ei kai ollut kukaan, että olisi hihkaissut puhujalle, että tämä on menettämässä kontaktin yleisöönsä. Tyydyttiin kapinoimaan taustakanavalla ja suunnittelemaan, mihin baariin seuraavaksi. 

Selostan tilanteen kulkua paikalla olleiden kertoman perusteella. Jos joku yritti havahduttaa Himasen, siitä ei ole osunut mainintaa silmiini.

Verkossa kuitenkin vain haukutaan?

Ilmiö kutsuu tekemään laajemman vertauksen: kun verkon viestinnästä on peruuttamattomasti tullut keskustelua, on siitä pois jättäytyminen kuin selän kääntämistä. Jos verkossa aktiiviset kohderyhmät tulkitsevat sen viestin kertovan "ei kiinnosta", voi reaktio olla jopa vihamielisen sävyistä, selän takana puhumista. Tätä moni konsultti ja asiantuntija yrittää selittää yrityksien viestinnästä vastaaville. Sama pätee journalisteihin. Jos haluaa säilyttää hyvät suhteet eri yleisöihinsä, on näiden kanssa käytävä juttusille. Muu on verkkoväen mielestä nykyään hiukan ylimielistä. Syntyy kierre: journalisti kokee, että verkossa vain haukutaan, eikä tunne minkäänlaista vetoa liittyä keskusteluun vain ottamaan turpiinsa. Kuitenkin hyvin todennäköistä on, että kontaktia ottava toimittaja toivotettaisi avosylin mukaan keskusteluun ja palautteen sävy kirkastuisi hetkessä monta pykälää.

Himanen kutsuu arvokkuutta etsimään

MindTrekin pienoinen yleisökapina on tämän ajan ilmiö. Uusi viestintäteknologia mahdollistaa yhteisten tuntojen täsmäkanavoimisen. Käyttääkö sitä harmin purkamisen lisäksi myös hyvään ja arvokkaaseeen, on jokaisen oma päätös.

Yle.fi seuraa Pekkka Himasen matkassa tämän saattaessa viestiä arvokkaammasta elämästä ympäri maailman. Dignifi -sisältöjä voi seurata mm. #dignifi -tunnisteella Twitterissä.

Kommentit