Hyppää pääsisältöön

#stophimanen @MindTrek: Taustakanava kanavoi turhautumisen

Filosofi Pekka Himanen ei ollut perjantaina Tampereella Mindtrek-festivaalin pääpuhujana valloittavimmillaan. Hän haki sanoja, toisti fraaseja ja näytti puhuvan valkokankaalle yleisön sijaan. (Andrea Vascellari on koostanut pienen videonäytteen).

Keynote-puhujaa kuulemaan kokoontunut seminaariväki tuskastui - edellinen puhuja oli ollut mukaansatempaava ja vastakohta tuntui kovalta kestää. Oluttakin jo teki mieli.

#stophimanen #MindTrek

Yleisön turhautuminen purkautui netissä. Twitter-mikroblogissa alkoi vilahdella #MindTrek -tunnisteen rinnalla #stophimanen. Niin röyhkeä (aloitekykyinen? rohkea?) ei kai ollut kukaan, että olisi hihkaissut puhujalle, että tämä on menettämässä kontaktin yleisöönsä. Tyydyttiin kapinoimaan taustakanavalla ja suunnittelemaan, mihin baariin seuraavaksi. 

Selostan tilanteen kulkua paikalla olleiden kertoman perusteella. Jos joku yritti havahduttaa Himasen, siitä ei ole osunut mainintaa silmiini.

Verkossa kuitenkin vain haukutaan?

Ilmiö kutsuu tekemään laajemman vertauksen: kun verkon viestinnästä on peruuttamattomasti tullut keskustelua, on siitä pois jättäytyminen kuin selän kääntämistä. Jos verkossa aktiiviset kohderyhmät tulkitsevat sen viestin kertovan "ei kiinnosta", voi reaktio olla jopa vihamielisen sävyistä, selän takana puhumista. Tätä moni konsultti ja asiantuntija yrittää selittää yrityksien viestinnästä vastaaville. Sama pätee journalisteihin. Jos haluaa säilyttää hyvät suhteet eri yleisöihinsä, on näiden kanssa käytävä juttusille. Muu on verkkoväen mielestä nykyään hiukan ylimielistä. Syntyy kierre: journalisti kokee, että verkossa vain haukutaan, eikä tunne minkäänlaista vetoa liittyä keskusteluun vain ottamaan turpiinsa. Kuitenkin hyvin todennäköistä on, että kontaktia ottava toimittaja toivotettaisi avosylin mukaan keskusteluun ja palautteen sävy kirkastuisi hetkessä monta pykälää.

Himanen kutsuu arvokkuutta etsimään

MindTrekin pienoinen yleisökapina on tämän ajan ilmiö. Uusi viestintäteknologia mahdollistaa yhteisten tuntojen täsmäkanavoimisen. Käyttääkö sitä harmin purkamisen lisäksi myös hyvään ja arvokkaaseeen, on jokaisen oma päätös.

Yle.fi seuraa Pekkka Himasen matkassa tämän saattaessa viestiä arvokkaammasta elämästä ympäri maailman. Dignifi -sisältöjä voi seurata mm. #dignifi -tunnisteella Twitterissä.

 • Mykkäfilmi sai äänet – Tältä näytti ja kuulosti sodanaikainen elämä Tampereella

  Sodanaikainen Tampere herätettiin äänien avulla henkiin.

  Historiallinen kuva tutusta kaupungista tai merkittävästä aikakaudesta on aina vaikuttavaa katsottavaa. Mutta oletko ajatellut kuinka paljon äänet vaikuttavat kokemukseen? Äänimaisema tuo ihan omanlaisensa tunteen kuvaan. Asian voi havaita helposti itse katsomalla vaikka elokuvaa ensin ilman ääniä ja tämän jälkeen äänien kanssa.

 • Rakastetut satukuunnelmat tuovat seikkailua ja jännitystä elokuun iltoihin

  Seikkailukuunnelmia lapsille ja nuorille

  Lomakauden loppuessa radiodraaman ystäviä hellitään kiehtovilla satukuunnelmilla. Tarinannälkäiset lapset ja aikuiset viedään arkiaskareista eksoottiselle saarelle etsimään nuoruuden lähdettä ja viktoriaaniseen kartanoon selvittämään salaisuuksia. Pääsemme Ville Valdemarin matkassa lännenelokuvan kuvauksiin, jännitämme onnellisia loppuja hurjissa perinnesaduissa ja kiidämme Shehrezadin lentävällä matolla Tuhannen ja yhden yön taruihin.

 • Äly-tv-laitteiden Areena-ongelmia ratkotaan

  Areenan äly-tv-ongelmien ratkaiseminen jatkuu

  Sony-laitteita vaivannut vika on korjattu, Samsung-ongelmien ratkaiseminen jatkuu. Äly-tv-laitteiden Areena-sovellusten ongelmien selvittely on edennyt jonkin verran. Joissakin Sonyn malleissa ilmennyt ongelma (ohjelmat käynnistyvät mutta kuvaa ei näy, sen sijaan ääni kuuluu) on nyt korjattu ja sovelluksen pitäisi toimia normaalisti.

 • Ongelmia Samsung-televisioiden Areena-sovelluksessa

  Ongelmia Samsung-laitteiden Areena-sovelluksessa

  Areena-sovellus ei tällä hetkellä toimi oikein kaikissa Samsungin äly-tv-laitteissa. Ongelmat eivät koske kaikkia laitteita: suurimmassa osassa Samsungin äly-tv-laitteista Areena toimii edelleen normaalisti. Ongelmia on kolmenlaisia. Ensimmäisessä ongelmassa sovellus käynnistyy normaalisti ja jotkut ohjelmista toistuvat, mutta jotkut eivät.