Hyppää pääsisältöön

Mikko Lehtonen ja valistuksen aika tv:ssä

Televisio valisti 70-luvulla maailman valistuneinta kansaa kuin se olisi ikänsä elänyt pimeydessä, sanoo mediatutkija Mikko S. Lehtonen.

Television kasvatusrooli liittyi nimenomaan aikaan, jolloin tarjolla oli vain 1-2 kanavaa. Silloin tv saattoi puhua kansalaisille "ylhäältä".

Nykypäivän kanavapaljoudessa surffaileva katsoja ei enää mielellään pysähdy sellaisen ohjelman kohdalle, joka kertoo tarjoavansa hänelle valistusta.

1970-luvulla aloitetut tietoiskut väänsivät sanomansa rautalangasta kuten vanhat mainoksetkin. Mutta toisin kuin mainokset, ne eivät koskaan oppineet luottamaan katsojien medialukutaitoon, ja ehkä siksi ne loppuivatkin.

Tampereen yliopiston mediakulttuurin professorilla on vihje uusille tekijöille: tietoiskujen lajityypin voisi elvyttää ironisoimalla sen.

Sukupuolivalistus oli 1970-luvun television uusi tulokas. Se liittyi aikaan, jolloin vanhoja rajoja muutenkin koeteltiin.

Rikosohjelmille tyypillistä on ollut esittää rikollisuus poikkeavuutena, joka ei kuulu meidän "normaalien ihmisten" elämään, Lehtonen sanoo.

Lehtosen silmiin osuneessa opettajalehdessä pohdittiin koulusurmien jälkeistä tekaistujen uhkausten aaltoa. Kirjoittaja ei katsonut niiden johtuvan kouluyhteisön pahoinvoinnista, vaan arveli että syynä oli riittämätön valistus tällaisen toiminnan tuomittavuudesta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto