Hyppää pääsisältöön

Mikko Lehtonen ja valistuksen aika tv:ssä

Televisio valisti 70-luvulla maailman valistuneinta kansaa kuin se olisi ikänsä elänyt pimeydessä, sanoo mediatutkija Mikko S. Lehtonen.

Television kasvatusrooli liittyi nimenomaan aikaan, jolloin tarjolla oli vain 1-2 kanavaa. Silloin tv saattoi puhua kansalaisille "ylhäältä".

Nykypäivän kanavapaljoudessa surffaileva katsoja ei enää mielellään pysähdy sellaisen ohjelman kohdalle, joka kertoo tarjoavansa hänelle valistusta.

1970-luvulla aloitetut tietoiskut väänsivät sanomansa rautalangasta kuten vanhat mainoksetkin. Mutta toisin kuin mainokset, ne eivät koskaan oppineet luottamaan katsojien medialukutaitoon, ja ehkä siksi ne loppuivatkin.

Tampereen yliopiston mediakulttuurin professorilla on vihje uusille tekijöille: tietoiskujen lajityypin voisi elvyttää ironisoimalla sen.

Sukupuolivalistus oli 1970-luvun television uusi tulokas. Se liittyi aikaan, jolloin vanhoja rajoja muutenkin koeteltiin.

Rikosohjelmille tyypillistä on ollut esittää rikollisuus poikkeavuutena, joka ei kuulu meidän "normaalien ihmisten" elämään, Lehtonen sanoo.

Lehtosen silmiin osuneessa opettajalehdessä pohdittiin koulusurmien jälkeistä tekaistujen uhkausten aaltoa. Kirjoittaja ei katsonut niiden johtuvan kouluyhteisön pahoinvoinnista, vaan arveli että syynä oli riittämätön valistus tällaisen toiminnan tuomittavuudesta.

Teksti: Jukka Lindfors