Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Superruoka on paluuta juurille

Superfood eli superruoka on kaikkialla - ainakin naistenlehtien sivuilla, terveysintoilijoiden suussa ja ekokauppojen hyllyillä! Mitä superfood oikein tarkoittaa?

- Superfoodit ovat erittäin ravinnetiheitä, luonnon ruoka-aineita, sellaisia, jotka ovat varastoineet itseensä mahdollisimman paljon mineraaleja, vitamiineja ja antioksidantteja. Superfoodit on tällainen, vois sanoa slangisana tällaisille ravinnetiheille ruoille, kertoo urheilijoiden minävalmentaja, entinen voimailun maailmanmestari Samuli Perälä.

Sana superfood eli superruoka pitää sisällään myös termin superfruit, jolla viitataan lähinnä marjoihin ja hedelmiin, laajempi termi superfood sen sijaan kattaa myös muut ruoka-aineet, esimerkiksi juuret, vihannekset, palkokasvit jne.


Kotimainen superruoka pesee tuoreudellaan ulkomaiset

Esimerkiksi ekokaupoissa myytävät gojimarjat, maca-juuri ja raakakaakao ovat länsimaiselle ihmiselle eksoottisia, uutuus-superruokia, mutta etelä-Amerikassa ja idässä ne ovat vuosituhansia vanhoja, perinteisiä ruoka-aineita. Suomalaisia superruokia sen sijaan ovat esimerkiksi mustikka ja mustaherukka. Ovatko kotimaiset superruoat yhtä hyviä kuin kaukomailta tuodutkin?

- Siis ne on parempia koska ne on tuoreita! toteaa ravitsemusbloggaaja Olli Posti.
- Eli superruokaa ei ole pakko tilata ulkomailta?
- Ei. Aina kaikkein parasta on se, mitä saa kaikista lähimpää.

Olli Posti viittaa lausahduksellaan raaka-aineiden tuoreuteen: mitä tuoreempaa ruoka on, sen enemmän siinä on ravintoaineita tallella. Esimerkiksi kotimainen lakka, tyrni, mustaherukka ja ruusunmarja peittoavat c-vitamiinipitoisuudellaan kaikki tuontihedelmät.

Olli Posti jakaa tietouttaan ravitsemusasioista blogissaan. Olli syö suomalaista superruokaa yksinkertaisesta syystä:

- No siitä tulee parempi fiilis, ihan vaan sen takia. Se johtuu siitä, että kaikki nykyinen ravinto on niin prosessoitua ja niin ravinnetyhjää. Moni syö esimerkiksi vitamiinipillereitä, et saisivat puuttuvia ravinteita, mutta ne on monesti hirveän synteettisiä. On parempi ottaa ne [ravinteet] siitä ruoasta missä ne vielä on olemassa, eli juuri mustaherukasta tai nokkosesta ja kaikesta tällaisesta, mille ei ole tehty yhtään mitään. Niitä ei ole käsitelty, niitä ei ole edes jalostettu, ne voi syödä ihan tuoreenaan.


Superruokaa urheilijoille

Jo isovanhempamme tiesivät esimerkiksi nokkosen hyväksi raudan lähteeksi ja marjojen terveysvaikutukset, mutta nykyään monet meistä turvautuvat pillereihin ja lisäravinteisiin, niin teki Samulikin aikaisemmin. Ex-urheilijalla, nykyisellä valmentajalla on hallussaan voimailun maailmanmestaruus ja liuta muita saavutuksia, ja nyt hän valmentaa muita. Mies suosittaa urheilijoilleen superruokia ja ruokavalio näkyy jo konkreettisesti: parantuneina urheilutuloksina.

- Urheilijat on sellainen porukka, jotka tietty fyysisesti harjoittelee paljon, joiden kulutus on kova. Ihminen kuluttaa harjoitellessaan mineraali-, vitamiini- ja hivenainevarastoja, joten sitten sitä pitää saada täydennettyä. Meidän normaali ruoka sisältää kyllä kaloreita, mutta ei niin hirveästi ravinteita, siihen tarvitsee tukipilariksi superfoodeja, Perälä selittää.


Pyörän uudelleen keksimistä

Superruoka on markkinointitermi. EUssa on kiellettyä markkinoida ruokaa sanalla super, ellei terveysväitteiden taustalta löydy tutkimusta. Suomalainen luomukaura tai -ruis, puolukka tai vaikka nokkonen saattaisivat täyttää superruoan määritelmän, mutta tutkimusta ei vielä ole tarpeeksi. Maailmalla myös lohi, parsakaali, pinaatti, saksanpähkinät ja pavut ovat superruokaa.

- Me ollaan tuotu sellasta tietoa uudestaan, joka on välissä kadonnut. Nyt ollaan huomattu, mihin fysiikkamme sitten menikään, ja henkinen puoli ja jaksaminen myös. Nyt voi tarkkailla ympäristöä, ja ei kun vähän paluuta takaisin päin, Perälä toteaa.

Kyseessä todella on paluu taaksepäin. Monissa perinteisissä kotimaisissa ruoka-aineissa on superruoka-potentiaalia: mustikka, mustaherukka, puolukka, ruusunmarja, aronia, lakka, karpalo, vadelma, tyrni, variksenmarja, nokkonen... Ja listaa olisi helppo jatkaa. Esimerkiksi Suomen metsistä löytyvä pakurikääpä on uutta löytymistään odottava, koivun kyljessä kasvava kääpälaji, josta valmistettua teetä käytettiin Suomessa esimerkiksi sotien aikaan. Pakurikääpä on etenkin venäläisessä kansanlääkinnässä suosittu luonnon lääkekasvi, jolla parannetaan kaikkea vatsahaavasta syöpään.

Superruoka on pyörän keksimistä uudelleen. Kyse on erittäin perinteisistä ja myös unohdetuista raaka-aineista, sekä prosessoidun ruoan välttämisestä.


Noora Shingler / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.