Hyppää pääsisältöön

Ja isä vei kanalta pään

Ruhasten seitsemän lasta elää rikasta elämää Puulaveden Väisälän saaressa eläinten ja romujen keskellä. Tarinan päähenkilö on 11-vuotias Niina.

Niina löytää kotipihalta kanan, jolla ei ole päätä. Tilanne ei ole mitenkään yllättävä, vaan Niina tokaisee, että: "Isä vei kanalta pään." Kanojen lisäksi Ruhasten pienellä tilalla on lehmiä kotitarpeeksi ja jokavuotinen possu, Nasu.

Joka joulu Nasu teurastetaan joulukinkuksi ja vuoden alussa isä tuo säkissä uuden Nasun. Eläintenpidon lisäksi isä myös kalastaa Puulavedellä.

Lasten mielestä elämä on juuri niin kuin pitääkin. Isää sen sijaan harmittaa, että Väisälänsaareen rakennettiin silta. Koulun opettajaa taas harmittaa omapäiset kyläläiset, jotka kookoontuvat koululla milloin huvittaa, eivätkä informoi siitä koulun henkilökuntaa.

Dokumentti seuraa Ruhasten lasten elämää vuoden 1994 kesän alusta koulun päättäjäisiin keväällä.

Päähenkilö Niina opiskeli myöhemmin sairaanhoitajaksi. Äidin kuoleman jälkeen vuonna 2005 Niina asui osittain Väisälän saaressa ja autteli isäänsä. Niina kertoo, että hän on saanut nauttia Jumalan rakkaudesta lapsuudesta lähtien ja on myöhemmin ottanut Jeesuksen vastaan pelastajanaan.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit