Hyppää pääsisältöön

Viikon kieli: Venäjä

Kun on ylittänyt Suomen itärajan, tulee venäjän kielellä toimeen, vaikka kulkisi Tyynelle merelle saakka. Hannu Reime esittelee maailmankielen, joka kuuluu kymmenen suurimman kielen joukkoon maailmassa.

Tietolaatikko

Venäjää puhutaan ennen kaikkea Venäjän Federaatiossa, joka on pinta-alaltaan maailman suurin valtio.

Venäjän kieli ei ole kulkeutunut suuressa mitassa merten taakse siirtolaisuuden myötä.

Tsaarinaikaiselta Venäjältä lähti suuria maastamuuttajien aaltoja Amerikkaan, mutta lähtijät kuuluivat paljolti valtakunnan kielivähemmistöihin.

Vallankumouksen jälkeen ulkomaille pakeni runsaasti myös venäjänkielisiä, mutta yhtenäisiä siirtolaisyhteisöjä heistä ei muualle muodostunut. - Poikkeuksena tästä yleistyksestä on satojentuhansien suuruinen venäjänkielinen väestö Israelissa.

Jos äidinkielisten puhujien lisäksi mukaan lasketaan ne, jotka hallitsevat venäjän toisena kielenä, nousee tämän kielen osaajien määrä 280 miljoonaan.

1700-luku oli tärkeä vuosisata venäjän kehityksessä nykyaikaiseksi kulttuurikieleksi.

Valistuksen aikana elänyt monipuolinen oppinut Mihail Lomonosov (1711–1765)
kirjoitti venäjän kieliopin ja esitti käsityksensä kolmesta tyylilajista, joista itäslaavin ja kirkkoslaavin piirteitä yhdistänyt kielimuoto tuli venäjän kirjakielen perustaksi. Tästä muodostui seuraavan vuosisadan suurten kirjailijoiden, Puskinin, Tolstoin ja Dostojevskin kieli.

Venäjä kuuluu slaavilaisiin kieliin, jotka muodostavat yhden suurimmista kieliperheistä indoeurooppalaisessa kielikunnassa.

Ohjelman alussa näyttelijä ja laulaja Vladimir Vysotski (1938-1980) puhuu äidinkieltään.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto