Hyppää pääsisältöön

Monika Fagerholm: Säihkenäyttämö

Rakkaus, kuolema, suru, lapsuuden loppu. Näistä isoista asioista kehittyy taianomainen ja vangitseva romaani Säihkenäyttämö. Vaikka nämä tuntemukset ovat meille kaikille yhteisistä, lukija tunnistaa niistä oman, yksityisen sisimpänsä.

Tietolaatikko

Monika Fagerholm (s. 1961)

Teoksia:
Sham (novellikokoelma, 1987)
Patricia (novellikokoelma, 1990)
Underbara kvinnor vid vatten (1994, suomeksi Ihanat naiset rannalla : romaani sisaruksista, suom. Arja Tuomari)
Dikter (runoja, 1994)
Sukulaisia ja ystäviä (1996)
Diva (1998, suomeksi Diiva, suom. Arja Tuomari)
Den amerikanska flickan (2005, suomeksi Amerikkalainen tyttö, suom. Liisa Ryömä)
Glitterscenen (2009,suomeksi Säihkenäyttämö, suom. Liisa Ryömä)

Säihkenäyttämö on itsenäinen jatko-osa Monika Fagerholmin edelliselle romaanille Amerikkalainen tyttö. Mysteeri amerikkalaisen tytön ennenaikaisesta, väkivaltaisesta kuolemasta on ketjuuntunut tyttösukupolvelta toiselle. Säihkenäyttämössä salaisuudet saavat ratkaisunsa.

Romaanin alaotsikko on On neidolla punapaula kun tanssihin käy. Kuten kansanlaulussa Monika Fagerholm pyörittää ja kieputtaa amerikkalaisen tytön mysteeriä läpi romaaninsa. Kun saama asia tapahtuu yhä uudestaan ja uudestaan, syntyy aivan toinen tapa nähdä aika ja tila. Tämä tekee kirjan tunnelmasta suorastaan myyttisen.

Leikki ja tarinat ovat tässäkin Fagerholmin romaanissa olennaisia. Säihkenäyttämön aurinkoisten, herttaisten päivien varjona kulkee pahan uhka. Epäoikeudenmukainen sattuma riepottelee kutakin vuorollaan. Monika Fagerholmin romaani on kielellisesti, rakenteellisesti ja kerronnaltaan erinomainen. Suomentaja Liisa Ryömä välittää erinomaisesti tunnelman ja poljennon.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto