Hyppää pääsisältöön

Poliittisia lapsia ja nuoria 1970-luvulla

Poliittisten nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen kultainen vuosikymmen oli 1970-luku. Niiden tavoitteena oli mm. ”lasten yhteiskunnallisen tietoisuuden kohottaminen”.

Nuori pioneeri Jyrki Saarikoski kertoo järjestönsä toiminnasta vuonna 1972 kuvatussa ohjelmassa. Pioneeriliiton päämääränä on kasvattaa demokraattisesti ja sosialistisesti ajattelevia kansalaisia.

Lasten yhteiskunnallinen aktivoiminen ei kuitenkaan kuulunut ainoastaan vasemmiston ohjelmaan. Myös keskustan Vesaiset toimivat ”poliittisten asioiden parissa”, ja heidän Kahva-lehtensä jakoi jäsenilleen ”paljon poliittista tietoa”.

1970-luvun uusi tulokas oli Suomen maaseudun puolueen nuorisojärjestö Kehittyvän Suomen nuoret. Se ilmoitti työskentelevänsä kansanvallan, turvallisuuden ja vapauden puolesta. Poliittisten laulujen luvatulla vuosikymmenellä se valitsi tunnushymnikseen laulun Kohti huomispäivää.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit