Hyppää pääsisältöön

Pysähdy ja ota elämäsi haltuun

Life coach. Kuva: Annukka Väisänen

Elämäntaito tarkoittaa lähinnä sitä, että on perustyytyväinen olo ja että löytää rakkautta ja rauhaa sisimmästään.

Valmentaja (life coach) ei voi olla tukea tarvitsevan elämän asiantuntija, joka antaa määräyksiä miten toimia, vaan hän on ainoastaan tukihenkilö. Valmentajan avulla valmennettava selvittää esimerkiksi ihmissuhteitaan, purkaa kriisitilanteitaan ja kirkastaa esimerkiksi arvojaan.

- Läsnäolo on tärkeintä. Meillä on 4 K:n ohjelma eli kuuntelu, kunnioitus, kannustus ja kysely, sanoo 36-vuotias tamperelainen valmentaja Sari Koli.

Pilviä taivaalla. Kuva: Mika Kanerva/YLE.Tarkastele asioita uusin silmin

- Jokainen käy valmennuksessa omaa prosessiaan lävitse. En ole vastuussa valmennettavan elämästä, mutta tuen häntä hänen valinnoissaan.

- Olen kuin peili, joka auttaa valmennettavaa näkemään omaa tilannettaan selkeämmin. Kysyn asioita, jotta apua tarvitseva alkaa ajatella asioita toisin. Perusoivalluksia syntyy, kun valmennettavalla on voimavaroja katsoa tulevaisuuteen, kertoo Sari Koli.

- Tämä on tällaista ihminen ihmiselle -työtä, jossa on inhimillisyys mukana. Terapiassa puhutaan usein menneisyyden tapahtumista, mutta valmennuksessa puhutaan tulevaisuudesta.

- Toisinaan minulta kysytään, että tarvitseeko sitä joka asiassa nykyään olla valmentaja. Asiaa voi tarkastella myös toisin. Maksamme monenlaisesta kehon hoidosta, mutta mielen hoito unohdetaan, ehdottaa Sari Koli.

- Minusta yhdessä hiljentymistä pitäisi opetella jo kotona. Suomalaisesta nykykulttuurista puuttuu hiljentyminen. Iltaisin joku perheenjäsenistä katsoo televisiota, toinen on netissä ja kolmas harrastaa jotakin. Asioista puhumistakin saisi olla enemmän. Kunpa kouluissa opetettaisiin elämäntaidollisia asioita kuten sitä, että negatiiviset ja positiiviset ajatukset vaikuttavat vointiin. Annamme arvoa historialle, maantiedolle ja muille koulun tietoaineille, mutta emme sille miten toimia, kun on paha olo tai kokee kriisin, luettelee Sari.


Pilviä taivaalla. Kuva Pekka Kauranen/YLE.

Valmennustapaamiset

- Useimmiten lähetän aloituspaketin sähköpostilla.

- Siinä on mukana elämänpyörä (pdf), jolla kartoitetaan tämän hetkistä tilannetta, tyytyväisyyttä elämään ja sitä, mihin tähdätään ja mistä energiasyöpöistä halutaan eroon.

- Tapaamisessa käsittelemme yhtä aihetta kerralla. Mikä tahansa aihe käy. - On helppo palata samoihin sykleihin ja ajatuskuvioihin, jos on masentunut tai pitäytyy kiinni menneessä vastaamalla ”niin, mutta…” . Niinpä on hyvä huomata, miten pystyy pysäyttämään itsensä, ehdottaa Sari Koli.

Useimmiten haasteet koskevat ihmissuhteita kotona ja työpaikalla.

- Jos kyseessä on esimerkiksi haastava tupakasta vieroitus, tarvitaan ehkä myös lääkäriä, lääkkeitä ja vertaistukea. - Kyselen ja asiakkaani pohtii asioita ääneen. Olen ulkopuolinen tarkkailija, joka ei lähde negatiivisten tunteiden vietäväksi, vaan ohjaa ajatuksia uusille urille. Käytän myös toiminnallisia NLP-harjoituksia, kun tarvitaan esimerkiksi ratkaisuehdotuksia.

- Keskimäärin tapaan valmennettavan 4-5 kertaa. Toiset tulevat myöhemmin uudelleen ja jotkut haluavat jatkaa harvennetuin tapaamisin. 

Auringon lasku. Kuva: Pentti Kallinen/YLE

Opit omakohtaiseen käyttöön

Sari Kolilla ei ole terveydenhoitokoulutusta, eikä elämäntaidon valmennukseen voi saada akateemista loppututkintoa.

Hän on suorittanut vuonna 2007 yksityisen Elämäntaidon valmennusakatemian koulutuksen, jossa opeteltiin käyttämään valmennuksen työkaluja kuten elämänpyörää ja nlp-harjoituksia.

Koulutuksen aikana Sari teki syväsukelluksen myös omaan elämäänsä ja samalla hyppäsi pois liike-elämän oravanpyörästä. Uuden ammatin lisäksi valmentajakoulutus antoi hänelle uusia työkaluja arjen haasteisiin.

- Ihmisen kasvu ja kehittyminen ovat elämänmittaisia juttuja, mutta pieniä ihmeitä tapahtuu, kun laittaa asioita vireille, hymyilee Sari Koli.

- Olen kokeillut anteeksiantoprosessia ja pieniä pysähtymisharjoituksia kotona sekä luonnossa kuuntelemalla itseäni. - Iloitsen siitä, että en reagoi pattitilanteissa vihan tunteella, vaan osaan ottaa aikalisän esimerkiksi lasten kasvatuksessa. Hillitsemällä äänenkäyttöäni huomaan pääseväni parempaan lopputulokseen, iloitsee Sari Koli.

- Myös lähipiirini on kertonut, että olemisessani on tapahtunut muutos. Myönteisyyttä on tullut lisää ja osaan ottaa asioita rennoin rantein.


Lisää aiheesta:
Asiakas kertoo valmennuksesta, joka helpotti ahdistavaa tuskaa.
Esimerkki elämänpyörästä (pdf-tiedosto)
Blogissa Ihan tervettä: Kenelle sinä elät?

 

 

Kommentit