Hyppää pääsisältöön

Suomen ensimmäinen nettipiraatti tuomiolla

Ensimmäinen kotimainen oikeusjuttu, joka koski musiikin laitonta levitystä internetissä, alkoi Jyväskylän käräjäoikeudessa toukokuussa 2001.

Tietolaatikko

Vuonna 2007 Teosto ja Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat tekivät rikosilmoituksen espoolaismiehen ylläpitämästä tiedostojen jakopalvelimesta. Espoon poliisi alkoi tutkia asiaa lokakuussa 2009. Järjestöjen vaatima 3,6 miljoonaa euroa on suurin korvaussumma, mitä Suomessa on vaadittu musiikin, elokuvien ja ohjelmistojen luvattomasta levittämisestä vertaisverkoissa.

Opiskelijaa oli kopioinut internetistä musiikkia koneelleen, josta muut netinkäyttäjät saatttoivat kopioida sitä eteenpäin.

25-vuotias syytetty väitti, ettei tiennyt muiden pääsevän käsiksi hänen koneellaan oleviin tiedostoihin.

Tutkintapyynnön asiasta teki Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus. Opiskelijalta vaadittiin 350 000 markan korvauksia.

Yhdysvalloissa käytiin samaan aikaan oikeutta Napster-palvelua vastaan, joka toimi samaan tapaan suuremmassa mittakaavassa.

Jyväskylän käräjäoikeus tuomitsi miehen lopulta maksamaan 800 markan sakot ja 20 000 markan hyvityksen oikeudenomistajille.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto