Hyppää pääsisältöön

Tommi Hoikkala tutkii nuorisoa

Nuorisotutkija Tommi Hoikkala kertoo hyppyrimäkien pystytyksestä, Eikan pumpusta ja lasten täysivaltaisuutta puolustaneesta Teiniliitosta.

Vielä 50-luvulla nuorisolle oli tarjolla varsin rajallista organisoitua ajanvietettä. Maatalous-Suomessa, jossa nuoret osallistuivat talon töihin, ei vapaa-ajan käsite vastannut nykyistä.

Nuoriso nykyaikaisessa mielessä syntyi koulun, populaarikulttuurin ja kaupallisten "teinimarkkinoiden" synnyn myötä.

Hoikkalan oma nuoruus 60-luvun Tapiolassa oli tyypillinen sekoitus seurakuntatoimintaa, teiniaktivismia, orastavaa yhteiskunnallista tiedostamista, maailmankirjallisuuden lukemista, bailausta ja skootterilla kruisailua.

1950- ja 60-luvuilla teini-iän pelättiin tuovan mukanaan ongelmia. Kontrollipolitiikka käytti kovia keinoja: nakkivarkaudesta saattoi saada ehdotonta vankeutta.

1960-luvulla nuoriso alkoi kuitenkin kapinoida näkyvästi niin hiuksia kasvattamalla kuin oikeuksiaan vaatimalla. Seuraavalla vuosikymmenellä radikalismi organisoitui poliittisten nuoriso- ja lapsijärjestöjen puitteisiin.

Järjestäytyminen nousi sellaisiin mittoihin, että "nykyään ei minkään puolueen järjestöpäällikkö voi nähdä niistä numeroista edes märkiä unia."

Vaikka politisoituminen meni lopulta "överiksi", Hoikkalaa ihastuttaa edelleen esimerkiksi Teiniliiton kouludemokratiakampanjan keskeinen idea: myös lapset ja nuoret ovat yhteiskunnan täysivaltaisia toimijoita - kansalaisia.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto