Hyppää pääsisältöön

Kansakunnan kalenteri: Suomalainen identiteetti

Vuonna 1809 suomalaisen identiteetin vaikutteet olivat eurooppalaisia. Tänä päivänä kulttuurivaihto on globaalia.

Toimittaja Maria Frimanin mukaan suomalaisuus voitaisiin laittaa liian helposti yhteen pakettiin, johon kuuluu sauna, saunaolut, luonto ja verot. Mutta tarkkemin ajateltuna suomalaisuus paljon muutakin.

Luonteeltaan suomalaiset ovat yleisesti ottaen melankolisia, hiljaisia, jähmeitä, vilkkaita ja vakavia. Nykypäivän katukuva on kuitenkin muuttunut kansainvälisemmäksi, sillä Suomessa asuu paljon myös ulkomaalaisia. Hekin kuuluvat ja tuovat uusia vivahteita suomalaiseen kulttuuriin.

Teksti: Outi Heinonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto