Hyppää pääsisältöön

Lapualaisooppera oli uudistushaluisien ja helläluonteisten puolella

Vuonna 1966 ensi-iltansa saanut Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Se oli lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.

Lapualaisoopperan nimi viittasi 1930-luvun äärioikeistolaiseen Lapuan liikkeeseen. Käsikirjoittaja Arvo Salo sanoo yrittäneensä piirtää ”sosiaalipsykologisen tai poliittis-yhteiskunnallisen käyttäytymisristikon”, jonka akseleina olivat konservatiivisuus-radikaalisuus ja kovaluontoiset-helläluontoiset. Näytelmä oli uudistushaluisten ja helläluonteisten puolella.

Lapualaisoopperan ohjasi Kalle Holmberg, ja runsaasta musiikista vastasi Kaj Chydenius. Näillä lauluilla Chydenius murtautui yleiseen tietoisuuteen osallistuvien laulun säveltäjänä.

Esitys valmistettiin Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmäksi. Sen ensi-ilta oli 21.3.1966 – sattumalta samana päivänä kuin Arvo Salo valittiin eduskuntaan sosialidemokraattien edustajana.

Näyttelijöinä oli huikea määrä tulevia kulttuurielämän nimiä, mm. Kaisa Korhonen, Arja Saijonmaa, Vesa-Matti Loiri, Heikki Kinnunen, Ritva Holmberg, Reima Kekäläinen, Tytti Oittinen, Kristiina Halkola, Aulikki Oksanen, Taisto-Bertil Orsmaa, Jotaarkka Pennanen, Maria Wolska, Lars Svedberg, Tytti Paavolainen ja Pekka Laiho.

Tietolaatikko

Anteeksi antakaa. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo.
Kosolan tulolaulu. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo.
Me emme tee mitä emme tahdo. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto