Hyppää pääsisältöön

Lapualaisooppera oli uudistushaluisien ja helläluonteisten puolella

Vuonna 1966 ensi-iltansa saanut Lapualaisooppera oli sadankomitealaisen sukupolven teatteritapaus. Se oli lähtölaukaus 1960- ja 70-luvun yhteiskunnalliselle teatterille.

Lapualaisoopperan nimi viittasi 1930-luvun äärioikeistolaiseen Lapuan liikkeeseen. Käsikirjoittaja Arvo Salo sanoo yrittäneensä piirtää ”sosiaalipsykologisen tai poliittis-yhteiskunnallisen käyttäytymisristikon”, jonka akseleina olivat konservatiivisuus-radikaalisuus ja kovaluontoiset-helläluontoiset. Näytelmä oli uudistushaluisten ja helläluonteisten puolella.

Lapualaisoopperan ohjasi Kalle Holmberg, ja runsaasta musiikista vastasi Kaj Chydenius. Näillä lauluilla Chydenius murtautui yleiseen tietoisuuteen osallistuvien laulun säveltäjänä.

Esitys valmistettiin Ylioppilasteatterin 40-vuotisjuhlanäytelmäksi. Sen ensi-ilta oli 21.3.1966 – sattumalta samana päivänä kuin Arvo Salo valittiin eduskuntaan sosialidemokraattien edustajana.

Näyttelijöinä oli huikea määrä tulevia kulttuurielämän nimiä, mm. Kaisa Korhonen, Arja Saijonmaa, Vesa-Matti Loiri, Heikki Kinnunen, Ritva Holmberg, Reima Kekäläinen, Tytti Oittinen, Kristiina Halkola, Aulikki Oksanen, Taisto-Bertil Orsmaa, Jotaarkka Pennanen, Maria Wolska, Lars Svedberg, Tytti Paavolainen ja Pekka Laiho.

Tietolaatikko

Anteeksi antakaa. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo.
Kosolan tulolaulu. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo.
Me emme tee mitä emme tahdo. Säv. Kaj Chydenius, san. Arvo Salo.

Kommentit