Hyppää pääsisältöön

Persona non grata: Tony Halme

Mulla on aina ollut kova näyttämisen tahto, en tajua miksi siitä on tullut niin iso juttu. Ei ole laitonta hakea energiaansa katkeruudesta, mietti Tony Halme vuonna 2003 ohjelmassa Persona Non Grata.

Haastattelua edelsi Halmeen nousu eduskuntaan ja hänen kohua herättänyt lausuntonsa, jossa hän nimitti presidentti Tarja Halosta lesboksi. Halme pyysi sanojaan Haloselta anteeksi, mutta nimittelyä sinänsä hän ei pitänyt halventavana.

– Tämä on demokratiaa, mulla on oikeus tähän tapaan, hän sanoi.

Lapsuutensa Halme vietti omien sanojensa mukaan erittäin kurjissa oloissa.

– 16 ekaa vuotta mä nieleskelin niitä kyyneleitä, mä tiedän millasta on olla heikko. Nyt mä en enää nieleskele, hän totesi.

Lapsuuden kokemukset aikaansaivat hänessä jonkinlaisen jatkuvan puolustuskannallaolon. "Menestyminen on paras kosto". Joskus puolensa pitäminen vaatii vahvempia otteita: "täsmäväkivaltaa".

– Joskus väkivalta on täysin oikeutettua - itsensä, naisten, lasten ja vanhusten suojelemiseksi. Olen tehnyt sitä ennen, tulen tekemään sitä tänään ja myöskin huomenna, Halme latasi.

– Se on miehinen periaatteeni. Kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta mun leikkipuistooni ei tartte tulla sit leikkimään, hän jatkoi.

Ohjelmassa kuullaan myös Halmeen pitkään tunteneen Tom Sjöbergin ajatuksia haastateltavasta. Sjöberg ja Halme eivät ohjelmantekohetkellä olleet "minkäänlaisissa väleissä".

Tony Halme kuoli kotonaan 8. tammikuuta 2010.

Tietolaatikko

Helsingissä 1963 syntynyt Halme oli entinen ammattilaisnyrkkeilijä ja showpainija. Hän nousi julkisuuteen Gladiaattorit-tv-ohjelman kautta 1993.
Maaliskuussa 2003 hän nousi eduskuntaan Perussuomalaisten riveistä. Edustajakausi päättyi lopullisesti lokakuussa 2006.
Tammikuussa 2007 Halmeelle myönnettiin työkyvyttömyyseläke.
Lokakuussa 2009 Halme nousi jälleen otsikoihin käryttyään huumeista.
Halme kuoli 8. tammikuuta 2010.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto