Hyppää pääsisältöön

Persona non grata: Tony Halme

Mulla on aina ollut kova näyttämisen tahto, en tajua miksi siitä on tullut niin iso juttu. Ei ole laitonta hakea energiaansa katkeruudesta, mietti Tony Halme vuonna 2003.

Haastattelua edelsi Halmeen nousu eduskuntaan ja hänen kohua herättänyt lausuntonsa, jossa hän nimitti presidetti Halosta lesboksi.

Halme pyysi sanojaan Haloselta anteeksi, mutta nimittelyä sinänsä hän ei pitänyt halventavana.

—Tämä on demokratiaa, mulla on oikeus tähän tapaan, hän sanoi.

Lapsuutensa Halme vietti omien sanojensa mukaan erittäin kurjissa oloissa.

— 16 ekaa vuotta mä nieleskelin niitä kyyneleitä, mä tiedän millasta on olla heikko. Nyt mä en enää nieleskele, hän totesi.

Lapsuuden kokemukset aikaansaivat hänessä jonkinlaisen jatkuvan puolustuskannallaolon. "Menestyminen on paras kosto".

Joskus puolensa pitäminen vaatii vahvempia otteita: "täsmäväkivaltaa".

— Joskus väkivalta on täysin oikeutettua - itsensä, naisten, lasten ja vanhusten suojelemiseksi. Olen tehnyt sitä ennen, tulen tekemään sitä tänään ja myöskin huomenna, Halme latasi.

— Se on miehinen periaatteeni. Kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta mun leikkipuistooni ei tartte tulla sit leikkimään, hän jatkoi.

Ohjelmassa kuullaan myös Halmeen pitkään tunteneen Tom Sjöbergin ajatuksia haastateltavasta. Sjöberg ja Halme eivät ohjelmantekohetkellä olleet "minkäänlaisissa väleissä".

10. tammikuuta 2010 Halme löytyi kotoaan kuolleena. Oikeustieteellisen ruumiinavauksen mukaan Halme kuoli kaksi päivää ennen löytymistään, 8. tammikuuta. Kuolinsyy oli itseaiheutettu ampumavamma.

Tietolaatikko

Helsingissä 1963 syntynyt Halme oli entinen ammattilaisnyrkkeilijä ja showpainija. Hän nousi julkisuuteen Gladiaattorit-tv-ohjelman kautta 1993.
Maaliskuussa 2003 hän nousi eduskuntaan Perussuomalaisten riveistä. Edustajakausi päättyi lopullisesti lokakuussa 2006.
Tammikuussa 2007 Halmeelle myönnettiin työkyvyttömyyseläke.
Lokakuussa 2009 Halme nousi jälleen otsikoihin käryttyään huumeista.
Halme kuoli 8. tammikuuta 2010.

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto