Hyppää pääsisältöön

Persona non grata: Tony Halme

Mulla on aina ollut kova näyttämisen tahto, en tajua miksi siitä on tullut niin iso juttu. Ei ole laitonta hakea energiaansa katkeruudesta, mietti Tony Halme vuonna 2003.

Haastattelua edelsi Halmeen nousu eduskuntaan ja hänen kohua herättänyt lausuntonsa, jossa hän nimitti presidetti Halosta lesboksi.

Halme pyysi sanojaan Haloselta anteeksi, mutta nimittelyä sinänsä hän ei pitänyt halventavana.

—Tämä on demokratiaa, mulla on oikeus tähän tapaan, hän sanoi.

Lapsuutensa Halme vietti omien sanojensa mukaan erittäin kurjissa oloissa.

— 16 ekaa vuotta mä nieleskelin niitä kyyneleitä, mä tiedän millasta on olla heikko. Nyt mä en enää nieleskele, hän totesi.

Lapsuuden kokemukset aikaansaivat hänessä jonkinlaisen jatkuvan puolustuskannallaolon. "Menestyminen on paras kosto".

Joskus puolensa pitäminen vaatii vahvempia otteita: "täsmäväkivaltaa".

— Joskus väkivalta on täysin oikeutettua - itsensä, naisten, lasten ja vanhusten suojelemiseksi. Olen tehnyt sitä ennen, tulen tekemään sitä tänään ja myöskin huomenna, Halme latasi.

— Se on miehinen periaatteeni. Kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta mun leikkipuistooni ei tartte tulla sit leikkimään, hän jatkoi.

Ohjelmassa kuullaan myös Halmeen pitkään tunteneen Tom Sjöbergin ajatuksia haastateltavasta. Sjöberg ja Halme eivät ohjelmantekohetkellä olleet "minkäänlaisissa väleissä".

10. tammikuuta 2010 Halme löytyi kotoaan kuolleena. Oikeustieteellisen ruumiinavauksen mukaan Halme kuoli kaksi päivää ennen löytymistään, 8. tammikuuta. Kuolinsyy oli itseaiheutettu ampumavamma.

Tietolaatikko

Helsingissä 1963 syntynyt Halme oli entinen ammattilaisnyrkkeilijä ja showpainija. Hän nousi julkisuuteen Gladiaattorit-tv-ohjelman kautta 1993.
Maaliskuussa 2003 hän nousi eduskuntaan Perussuomalaisten riveistä. Edustajakausi päättyi lopullisesti lokakuussa 2006.
Tammikuussa 2007 Halmeelle myönnettiin työkyvyttömyyseläke.
Lokakuussa 2009 Halme nousi jälleen otsikoihin käryttyään huumeista.
Halme kuoli 8. tammikuuta 2010.

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto