Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Punariisi

"Olen käyttänyt punariisikapseleita vuoden ajan. Jo 8 viikossa korkea kolesterolini putosi normaaliksi. Onko tietoa punariisin haitoista ja vaaroista?"


Ei punariisi ole vaarallista, eikä siitä oikeastaan haittojakaan ole. Punariisi syntyy, kun riisin päälle ripotellaan tiettyä rihmasientä. Parin viikon päästä riisi on muuttunut punaiseksi. Rihmasieni erittää monakoliini-nimistä ainetta, joka on vaikutukseltaan samankaltaista kuin ensimmäisen kolesterolilääkkeen vaikuttava aine. Joidenkin kolesteroli laskee herkästi, ja heitä punariisi saattaa kyllä auttaa. Tosin punariisiä pitää nauttia moninkertainen määrä kolesterolilääkkeisiin verrattuna, mikä voi tulla kalliiksi. Lääkärin määräämää lääkitystä ei tietenkään saa mennä vaihtamaan punariisi- tai mihinkään muihinkaan valmisteisiin omin päin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.12.2015