Hyppää pääsisältöön

Q-teatterin kuoro: Natalia

Runoilija Elvi Sinervo kirjoitti Natalia-runon istuessaan vankina jatkosodan aikana poliittisena vankina Hämeenlinnassa.

Tekstin päähenkilö oli Sinervon sellitoveri. Yleisesti on ollut vallalla käsitys, että Natalia olisi ollut ukrainalainen partisaani.

Toimittaja Miska Rantasen laajan artikkelin mukaan kyseessä oli kuitenkin vakoilusta tuomittu venäläissukuinen Suomen kansalainen Natalia Tusula-Vereschjagin. Hän tosin oli asunut Ukrainassa neljä vuotta.

1970-luvun alussa Kaj Chydenius sävelsi runon lauluksi näyttämöesitykseen Isänmaalle vaaralliset henkilöt. Laajemmin tunnetuksi sen teki Agit-Prop-kvartetin levytys vuodelta 1972.

Q-teatterin kuoro esitti Natalian PopZoon ja Radiomafian Saa uskaltaa –projektissa vuonna 1995.

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Natalia. Säv. Kaj Chydenius, san. Elvi Sinervo.
Saa uskaltaa –tv-ohjelma perustuu PopZoon ja Radiomafian vuonna 1995 järjestämään konserttiin, jonka ideoivat Elukka Eskelinen (Esa Eskelinen) ja Jari Mäkäräinen.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto