Hyppää pääsisältöön

Q-teatterin kuoro: Natalia

Runoilija Elvi Sinervo kirjoitti Natalia-runon istuessaan vankina jatkosodan aikana poliittisena vankina Hämeenlinnassa.

Tekstin päähenkilö oli Sinervon sellitoveri. Yleisesti on ollut vallalla käsitys, että Natalia olisi ollut ukrainalainen partisaani.

Toimittaja Miska Rantasen laajan artikkelin mukaan kyseessä oli kuitenkin vakoilusta tuomittu venäläissukuinen Suomen kansalainen Natalia Tusula-Vereschjagin. Hän tosin oli asunut Ukrainassa neljä vuotta.

1970-luvun alussa Kaj Chydenius sävelsi runon lauluksi näyttämöesitykseen Isänmaalle vaaralliset henkilöt. Laajemmin tunnetuksi sen teki Agit-Prop-kvartetin levytys vuodelta 1972.

Q-teatterin kuoro esitti Natalian PopZoon ja Radiomafian Saa uskaltaa –projektissa vuonna 1995.

Teksti: Jukka Lindfors

Tietolaatikko

Natalia. Säv. Kaj Chydenius, san. Elvi Sinervo.
Saa uskaltaa –tv-ohjelma perustuu PopZoon ja Radiomafian vuonna 1995 järjestämään konserttiin, jonka ideoivat Elukka Eskelinen (Esa Eskelinen) ja Jari Mäkäräinen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto