Hyppää pääsisältöön

Jonna Järnefelt ja Pääministeri

Jonna Järnefelt otti haasteen vastaan ja näytteli Anneli Jäätteenmäen roolin tv-elokuvassa Pääministeri. Tarina vie katsojan vuoteen 2003, Irak-skandaalin alkulähteille.

Lähihistorian filmatisointi on aina haasteellista, eikä vähiten roolijaon suhteen. Päärooli annettiin Jonna Järnefeltille.

Järnefeltiä roolissa kiinnosti "se sisäinen ristiriita", jonka hän näki Jäätteenmäessä vuonna 2003.

— Mun suurin haasteeni oli, että miten voi tuoda julki ja näytellä sen valtavan ristipaineen, missä vallan keskiössä olevat ihmiset pystyvät elämään. Kaikki muu on kosmetiikkaa, Järnefelt sanoo Aamu-tv:n haastattelussa.

Järnefeltin mukaan mies- ja naispoliitikoilta odotetaan julkisuudessa eri asioita.

— Naisilla on vaikeampaa kuin miehillä. Jos nainen ei näytä henkilökohtaisia piirteitään selvästi, niin tulkitaan, että hän on sulkeutunut, Järnefelt miettii.

Tekijöiden mukaan on selvää, että elokuva herättää osassa katsojista myös närää.

Ohjaaja Jyri Kähönen muistuttaa, että suomalaisessa mediassa vaikutti pitkään "kekkoslainen itsesensuurin perinne" siitä miten vallanpitäjiä käsitellään mediassa.

— Demokratiassa on mahdollista kulttuurityöntekijänä ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja se on hienoa, se on kai sen tarkoituskin, onni ja oikeus, Järnefelt jatkaa.

Ennakkokohun saattelema elokuva ensiesitetään TV1:ssä 19.10.2009.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto