Hyppää pääsisältöön

Kun Sorsa suuttui Ylelle

Pääministeri Kalevi Sorsa syytti mediaa vuonna 1984 "infokratiasta" eli poliittisen vallan siirtämisestä julkiselle sanalle.

Sorsa suuttui julkisesti Yleisradiolle huhtikuussa 1984 televisioidussa A-studion lähetyksessä. Ohjelmassa professori Olavi Borg arvioi, miten hyvin puolueet ovat täyttäneet vaalilupauksensa.

Pääministerin mukaan Suomessa oli saatu aikaan tulopoliittinen kokonaisratkaisu, joka oli ainutlaatuinen maailmanmitassa.

"Yleisradio sanoo että tämä on huono sopimus milloin miltäkin kantilta. Minä sanon että se on hyvä sopimus. Ja vihdoin Yleisradio sanoo, että puolueet ovat rikollisia", Sorsa totesi.

Pääministeri viittasi myös aiempaan ohjelmaan, joka hänen mukaansa väitti puolueiden hyötyvän asuntopulasta. Ohjelmassa mainittiin mm. SDP.

"Minä sanon, että sosialidemokraattinen puolue ei ole rikollinen ja sosialidemokraattinen puolue ei ole mukana sellaisessa toiminnassa kuin tuossa ohjelmassa vihjailtiin ja minä kysyn nyt, onko Yleisradio oikealla asialla."

Sorsan mediakritiikki huipentui kesäkuussa 1984 pidetyssä SDP:n puoluekokouksessa. Sen yhteydessä Sorsa moitti julkista sanaa epä-älyllisyydestä ja täydellisestä itsekritiikin puutteesta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto