Hyppää pääsisältöön

Kun Sorsa suuttui Ylelle

Pääministeri Kalevi Sorsa syytti mediaa vuonna 1984 "infokratiasta" eli poliittisen vallan siirtämisestä julkiselle sanalle.

Sorsa suuttui julkisesti Yleisradiolle huhtikuussa 1984 televisioidussa A-studion lähetyksessä. Ohjelmassa professori Olavi Borg arvioi, miten hyvin puolueet ovat täyttäneet vaalilupauksensa.

Pääministerin mukaan Suomessa oli saatu aikaan tulopoliittinen kokonaisratkaisu, joka oli ainutlaatuinen maailmanmitassa.

"Yleisradio sanoo että tämä on huono sopimus milloin miltäkin kantilta. Minä sanon että se on hyvä sopimus. Ja vihdoin Yleisradio sanoo, että puolueet ovat rikollisia", Sorsa totesi.

Pääministeri viittasi myös aiempaan ohjelmaan, joka hänen mukaansa väitti puolueiden hyötyvän asuntopulasta. Ohjelmassa mainittiin mm. SDP.

"Minä sanon, että sosialidemokraattinen puolue ei ole rikollinen ja sosialidemokraattinen puolue ei ole mukana sellaisessa toiminnassa kuin tuossa ohjelmassa vihjailtiin ja minä kysyn nyt, onko Yleisradio oikealla asialla."

Sorsan mediakritiikki huipentui kesäkuussa 1984 pidetyssä SDP:n puoluekokouksessa. Sen yhteydessä Sorsa moitti julkista sanaa epä-älyllisyydestä ja täydellisestä itsekritiikin puutteesta.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto