Hyppää pääsisältöön

Kun Sorsa suuttui Ylelle

Pääministeri Kalevi Sorsa syytti mediaa vuonna 1984 "infokratiasta" eli poliittisen vallan siirtämisestä julkiselle sanalle.

Sorsa suuttui julkisesti Yleisradiolle huhtikuussa 1984 televisioidussa A-studion lähetyksessä. Ohjelmassa professori Olavi Borg arvioi, miten hyvin puolueet ovat täyttäneet vaalilupauksensa.

Pääministerin mukaan Suomessa oli saatu aikaan tulopoliittinen kokonaisratkaisu, joka oli ainutlaatuinen maailmanmitassa.

"Yleisradio sanoo että tämä on huono sopimus milloin miltäkin kantilta. Minä sanon että se on hyvä sopimus. Ja vihdoin Yleisradio sanoo, että puolueet ovat rikollisia", Sorsa totesi.

Pääministeri viittasi myös aiempaan ohjelmaan, joka hänen mukaansa väitti puolueiden hyötyvän asuntopulasta. Ohjelmassa mainittiin mm. SDP.

"Minä sanon, että sosialidemokraattinen puolue ei ole rikollinen ja sosialidemokraattinen puolue ei ole mukana sellaisessa toiminnassa kuin tuossa ohjelmassa vihjailtiin ja minä kysyn nyt, onko Yleisradio oikealla asialla."

Sorsan mediakritiikki huipentui kesäkuussa 1984 pidetyssä SDP:n puoluekokouksessa. Sen yhteydessä Sorsa moitti julkista sanaa epä-älyllisyydestä ja täydellisestä itsekritiikin puutteesta.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto