Hyppää pääsisältöön

Suomalainen ravintola vuonna 1970 – naiset pääsivät yksin ravintolaan, mutta haalareissa ei päässyt kukaan

Suomalainen ravintolaelämä puhututti kansalaisia vuonna 1970. Ravintoloilla oli pukeutumista koskevia sääntöjä ja anniskelumääräyksiä. Naisasiakkaat saivat jo tulla ravintolaan ilman miesseuraa, mutta heidän oletettiin olevan liikkeellä epäilyttävissä aikeissa. Eikä vapaa liikkuminen ravintolassa ollut sallittua.

Kansalaisten mielipiteet ravintoloiden sisäänpääsystä vaihtelivat. Jotkut kritisoivat pukeutumissääntöjä, toisten mielestä ravintoloita oli joka lähtöön ja omaan pukeutumistyyliin sopivia.

Ravintoloissa yksin liikkuviin naisiin suhtauduttiin epäillen; naiset kenties olivat pyydystämässä miehiä. Jotkut ravintolat suorastaan houkuttelivat naisasiakkaita naistentansseilla, erityisillä ruokalistoilla jne. Naisten ruokalistaan ei kuitenkaan katsottu tarpeelliseksi painattaa esimerkiksi annosten hintoja.

Vain A-luokan ravintoloissa tarjottiin muuta ohjelmaa: stripteasea ja "kotimaisia shouwareita".

Anniskelumääräyksillä pyrittiin ehkäisemään ravintola-asiakkaiden humaltumista. Tavoitteen ei voi katsoa onnistuneen erityisen hyvin. Asiakkaiden pyrkimys humaltua on perinyt voiton, todetaan oheisessa ohjelmassa.

Ihmisiin tutustuminen oli ravintoloissa tehty vaikeaksi. Henkilökunta ei katsonut suopeasti, mikäli asiakas vaihtoi pöytää ja seuruetta kesken illan. Tällaista käytöstä pidettiin "häiritsevänä".

Keskustele