Hyppää pääsisältöön

Kovaa maata

Kovaa maata -sarja kertoo Viitalan perheen elämästä konkurssin jälkeen. Perhe muuttaa maalle Ruusa-mummon (Maija-Liisa Majanlahti) luo yrittäen aloittaa uuden elämän.

Helsingissä toimiva yritys on mennyt konkurssiin, asunto on myynnissä ja perhe hajoamassa. Muutto maalle Pentin äidin Ruusan luo ei suju ongelmitta.

Ruusa-mummolla on käynnissä omat salamyhkäiset järjestelynsä asioiden kuntoon saamiseksi. Kyläläisten kanssa talkootyönä kunnostettuun kasvihuoneeseen Ruusa tilaa lastin tomaatintaimia. Pentin vanha vihamies Tastula tuhoaa suunnitelmat myrkyttämällä tomaatit, mutta siitäkään ei lannistuta.

Sarjan päätösjaksossa, josta artikkelin otteet ovat, takaisin kaupunkiin muuttanut Pentin vaimo Seija (Anitta Niemi) ilmestyy poikansa ylioppilasjuhliin ja yrittää ajaa läpi omia suunnitelmiaan.

Pentin ja hänen nuoruuden rakastettunsa Virpin (Kaija Pakarinen) välillä väreilee, mutta välissä on paljon selvittämättömiä asioita. Pentti järjestää ystävilleen matkan Tallinnaan ja romansseja riittää muillakin.

Seija saapuu lakimiehen voimin vaatimaan rahaa, mutta Ruusa ryhtyy toimiin. Asiat alkavat asettua raiteilleen, mutta vielä on Pentin ja Tastulan kohdattava toisensa.

Tietolaatikko

Kovaa maata on vuosina 1994–1997 TV1:llä esitetty televisiosarja. Sarja tehtiin alun perin 12 jakson pituiseksi. Kesällä 1997 sarjaan kuvattiin päätösjakso, jossa selvisi miten sarjan henkilöille lopulta kävi.
Päärooleissa
Maija-Liisa Majanlahti – Ruusa Viitala
Risto Tuorila – Pentti Viitala
Anitta Niemi – Seija Viitala
Mirka Paukkonen – Susanna "Susku" Viitala
Mikko Ruuttunen – Pekka Viitala
Käsikirjoittajat
Eve Hietamies
Heikki Hietamies
Ohjaaja
Tapio Suominen

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto