Hyppää pääsisältöön

Pääministeri-elokuva on tulkinta Irak-skandaalista – Jonna Järnefelt Anneli Jäätteenmäen roolissa

Anneli Jäätteenmäen pääministeriero on Suomen poliittisen lähihistorian dramaattisimpia tapahtumia. Syksyllä 2009 ensi-iltansa saanut tv-elokuva Pääministeri on tulkinta vuoden 2003 Irak-skandaalista.

Elokuva vie katsojan keskelle kiivainta eduskuntavaalitaistelua, kevättalveen 2003. Anneli Jäätteenmäen johtamalle keskustapuolueelle povataan vaalivoittoa ja Suomeen saatetaan saada historiamme ensimmäinen naispääministeri.

Keskeiselle sijalle elokuvassa nousee Jäätteenmäen ja ravintola Mamma Rosan tarjoilijan välille käsikirjoitettu ystävyyssuhde.

Vaikka elokuva on fiktiota, elokuvan tekijät korostavat ihmissuhteiden ulkopuolisten seikkojen olevan tosiasioita.

Valtaosa Irakin syttymiseen liittyvistä faktoista tunnetaan yleisesti, mutta jotkut elokuvassa esitetyistä tapahtumista ovat heidän mukaansa jääneet suoranaiseen pimentoon.

Sellainen on mm. irakilaisdiplomaattien karkottaminen Suomesta 17.3. 2003, vaaleista seuraavana arkipäivänä.

Anneli Jäätteenmäen roolin näyttelee ansiokkaasti Jonna Järnefelt. Hänen mukaansa suurin haaste oli välittää se, millaisissa ristipaineissa vallan keskiössä olevat ihmiset joutuvat elämään ja miten he niistä selviävät.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Timo Harakka ja Antti Karumo, ja ohjannut Jyri Kähönen. Kähösen mukaan erityisesti roolitus aiheutti päänvaivaa, sillä hahmoja ovat poliitikot, jotka toimivat julkisuudessa elokuvan ilmestyessä 2009. Ohjaaja kertoo etsineensä näyttelijöitä, joissa on jo valmiiksi jotain samaa kuin roolihahmoissa.

Pääministeri-elokuvan rooleissa:

Jonna Järnefelt (Anneli Jäätteenmäki)
Pertti Sveholm (Jorma Melleri)
Mikko Reitala (Matti Vanhanen)
Pertti Koivula (Mauri Pekkarinen)
Sari Puumalainen (Satu)
Jonna Grönroos (Karoliina)
Markku Huhtamo (Martti Manninen)
Martin Bahne (Jäätteenmäen avustaja)
Pirkko Saisio (Tarja Halonen)
Jean Bitar (Irakilainen diplomaatti)
Sakari Kilpelä, Johanna Saukkomaa ja Tomi Korhonen (toimittajat)

Otteita elokuvasta:

Lisää ohjelmasta

Keskustele